هديه احمدي نژاد به تندروهاي اسراييل
اجلاس ژنو در مصاحبه با آزاده کيان - چهارشنبه 2 اردیبهشت 1388 [2009.04.22]
ناهيد پيلوار
roozonline
سخنراني روز دوشنبه رييس جمهور ايران در اجلاس "دوربان دو" درژنو، واکنش نمايندگان کشورهاي اتحاديه اروپا را برانگيخت و در مقابل، طرفداران دولت در ايران، در اظهار نظرهايي از آن دفاع کردند. در همين ارتباط با آزاده کيان، استاد دانشگاه پاريس هفت گفتگويي انجام داده ايم. وي معقد است رييس جمهور با اين سخنراني دقيقا در جهت منافع گروه محافظه کار در اسرائيل حرکت کرده است: "آقاي احمدي نژاد تصور ميکند که اين سخنان به ضرر اسرائيل تمام ميشود، اما در سطح بين المللي بهانه اي به دست محافظه کاران اسرائيل مي دهد." باهم گفت و گو با اين استاد دانشگاه را مي خوانيم.
سخنان آقاي احمدي نژاد در ژنو چقدر به نفع ايران تمام شد؟
در مجموع سخنان آقاي احمدي نژآد به نفع منافع ملي ايران تمام نشد و آن را قرباني کرد. طي چهار سال گذشته نيز ما همواره شاهد اينگونه سخنراني ها ازسوي ايشان بوده ايم که در نهايت به افزايش تحريم ها، تشديد فشار هاي اقتصادي بر مردم و انزواي بيشتر ايران منجر شده است. آقاي احمدي نژاد در بحث سياست خارجي هميشه به صوت ايدئولوژيک عمل کرده و تصور ميکند با بيان اين گونه سخنان، ميتواند در بين جامعه عرب محبوبيت و پايگاه کسب کند، محبوبيتي که با قرباني شدن منافع ملي ايران به دست مي آيد. در حال حاضر بسياري از رهبران عرب با توجه به پيوند منافعي که با اسرايل و امريکا دارند، نمي توانند از اسراييل انتقاد کنند و سکوت اختيار ميکنند. لذا وقتي آقاي احمدي نژاد اين رل را برعهده ميگيرد، به طور طبيعي، در بين مردم عرب به ويژه مردم فلسطين محبوبيت کسب ميکند، اما بايد ديد اين محبوبيت، به چه قيمتي براي مردم ايران تمام مي شود.
سخنراني آقاي احمد نژاد در روابط آينده ايران و اتحاديه اروپا و غرب چه تاثيري خواهد گذاشت و چه تبعاتي را در پي خواهد داشت؟
بايد پذيرفت که اعضاي اتحاديه اروپا، کشورهاي توسعه يافته اي هستند که در اقتصاد و سياست جهان تاثير گذارند. همانطور که در طي چهار سال گذشته ديده ايم، با توجه به مشي تنش آفرين آقاي احمدي نژاد در سياست خارجي، تحريم ها و فشارهاي اقتصادي بر ايران افزايش يافته و کشورهاي غربي با منع حق سرمايه گذاري در ايران، از بردن سرمايه ها به ايران که باعث رونق اقتصادي ميشود، جلوگيري کرده اند. همين کشورها به علاوه، حجم مبادلات خود را با ايران کاهش داده اند و ايران ناچار شده احتياجات خود را با قيمت هاي بالاتر از کشورهاي دست چندم تهيه کند. از طرف ديگر، با درنظر گرفتن اين مساله که در کشورهاي توسعه يافته، توجه به افکار عمومي از سوي دولتها بالاست، اگر دولتها نيز بخواهند با ايران ارتباط گسترده برقرار کنند، نميتوانند و بايد پاسخگوي رسانه هاي خود باشند و در نهايت ضربه اين انزواي سياسي و اقتصادي به مردم ايران وارد خواهد شد. به طور قطع بعداز اين سخنراني تحريم ها عليه ايران شديدتر شده و ضربات سخت تري به اقتصاد ايران و مردم آن وارد مي گردد که افزايش بيکاري و تورم دستاود هاي آن خواهد بود.
با توجه به تهديدات اخيرمقامات اسرائيلي، عليه ايران طي ماههاي اخير، سخنراني آقاي احمدي نژاد در ژنو چقدر ميتواند به اسرائيل دست آويز بدهد تا عليه ايران اقدام نمايد؟
ايشان با اين سخنراني دقيقا در جهت منافع گروه محافظه کار در اسرائيل حرکت کرد. اين نوع سخنان جز تحکيم جناح تندرو و محافظه کار در اسرائيل دستاورد ديگري ندارد، آقاي احمدي نژاد تصور ميکند که اين سخنان به ضرر اسرائيل تمام ميشود، اما در سطح بين الملل بهانه اي به دست محافظه کاران اسرائيل مي دهد و دست آنها را براي ضربه به ايران باز مي کند. حتي به اسرائيل اين بهانه را ميدهد که به فلسطيني ها بيشتر حمله کند و سياست تهاجمي تري در پيش بگيرد. با توجه به اين هديه اي که آقاي احمدي نژآد به اسرائيل داد، حتي اگر اسرائيل پايگاههاي هسته اي ايران را بمباران کند، کمتر کشوري در سطح بين الملل حاضر نخواهد بود از ايران دفاع کند و با ما همسو شود مگر کشورهاي مانند سودان و سوريه. به نظر مي رسد رييس جمهوري ايران، با سخناني اينچنين در راه نابودي ايران قدم برمي دارد.
اين سخنراني چقدر با هدف مصرف داخلي انجام شد، با توجه به اينکه دو ماه بيشتر به انتخابات رياست جمهوي باقي نمانده است؟
آقاي احمدي نژاد، در چهار سال پيش، با شعارهاي اقتصادي وبهبودي شرايط کسب و کار و کاهش تورم انتخاب شد. اما تنها دغدغه اي که طي اين چهار سال نداشت همين شعارهايي بود که داده بود وطي اين مدت او تنها تنش زايي در سياست خارجي را در پيش گرفت. به نظر ميرسد، طرح اين نوع سخنان و ايجاد تنش در روابط بين الملل تنها با هدف انحراف افکار عمومي در داخل صورت ميگيرد و او قصد دارد با ايجاد تنش، مردم را به اين موضوع مشغول کند تا آنها از مشکلات جاري کشور و وضعيت اسفباري که در کشور درتمامي حوزه هاي اقتصادي، سياسي و مديريتي وجود دارد، منفک شوند. از طرف ديگر به نظر مي رسد، ديگر مردم در ايران بر اثر تبليغات شديد دولت در حمايت از فلسطين، نسبت به آن بي تفاوت و از طرح اينگونه مسايل خسته شده اند. مردم، با توجه به وضعيت سخت اقتصادي در ايران، از دولت انتقاد ميکنند که چرا درآمدهاي نفتي کشور، صرف گرو ه هاي جهادي مختلف در منطقه ميشود، در صورتي که جوانان ايراني خود نيازمند کار، و برخوردار ي از امکانات رفاهي درماني و غيره هستند. لذا هرچه دولت بيشتر بر مساله فلسطين در ايران تاکيد کند به ضد تبلغ تبديل ميشود و مردم ايران بيشتر واکنش منفي پيدا مي کنند.
آقاي احمدي نژاد در اين سخنراني ها قصد دارد خود را مهمتر از رهبر جمهوري اسلامي نشان داده و يک تصميم گيرنده مستقل معرفي کند؟
بله، با اين نوع سخنراني يک نوع جدال قدرت نيز در سطح داخل ايران مشاهده مي شود و درواقع احمدي نژاد با سخنان خود در ژنو، با رهبري نيز وارد جدال شد. چرا که اخير شنيده شده در برقراري ارتباط با رييس جمهور امريکا، رهبر ايران، مسقيما برنامه را در دست گرفته. به نظر مي رسد آقاي احمدي نژاد با مشاهده ناديده گرفته شدن خود، خواسته است بر نقش خود در اين بازي تاکيد کند. در اين سخنراني آقاي احمدي نژاد ظاهرا قصد داشت، تمام تلاش هاي انجام گرفته براي تنش زدايي را که براي رابطه با امريکا انجام مي شد تخريب کند و عملا نشان دهد که قدرت دارد و ميتواند رهبري را نيز به چالش بکشد. اصولا سياست آقاي احمدي نشان داده تنها شانس مطرح شدن او در تنش است، بدون انکه به قرباني شدن منافع ايران در اين ميان بينديشد.
No comments:
Post a Comment