مصاحبه اي با رئيس جمهور ايران
گزارش آ ب ث نيوز از سفري به تهران - یکشنبه 6 اردیبهشت 1388 [2009.04.26]
جورج استفانوپلوس
بعد از اجراي برنامه "اين هفته" در روز يکشنبه و پس از پنج سال انتظار، دفتر حفاظت از منافع ايران در آمريکا از موافقت محمود احمدي نژاد با انجام مصاحبه با من خبر داد.
هرچند تنها تا چهارشنبه فرصت داشتم تا خودم را به تهران برسانم، اما اين فرصتي بود که نبايد از دست مي دادم.اولين پرواز دوشنبه شب بود و من ساعت 2:30 صبح سه شنبه به تهران رسيدم. چند ساعتي را صرف استراحت در قسمتي از پاويون فرودگاه کردم که "به تجار مهم" اختصاص داشت.
بعد از گذر از انگشت نگاري رايانه اي، ساعت 5:00 صبح وارد مهمانسرا شدم. ساعت 8:00 صبح، جلوي در با مشاور مطبوعاتي آقاي احمدي نژاد ملاقات کردم. علي اکبر جوانفکر، يک مرد خنده رو با ريش هاي سفيدرنگ بود.
جوانفکر مي خواست بداند قصد دارم در باره چه چيزهائي با رئيس جمهور صحبت کنم. نشستيم و ضمن صرف چاي، حدود يکساعت درباره روابط ايران و آمريکا صحبت کرديم. چيزي که باعث شگفتي من شد، ترديدهاي سخنگوي مطبوعاتي دربارۀ علل حملات 11 سپتامبر بود.
کافي است بگويم تئوري توطئه در بالاترين حد مورد قبول دولت ايران است. اين موضع هم مانند هولوکاست، به بحث ها و مطالعات ديگري نياز دارد.
درحاليکه افراد، مشغول مرتب کردن وسايل در فضاي خارج از ساختمان براي انجام مصاحبه بودند، من به گردش کوتاهي در محوطه سبز آنجا پرداختم. مسؤولان زيادي براي سرکشي اوضاع در رفت و آمد بودند. کمي از ظهر گذشته بود که رئيس جمهور براي مصاحبه بيرون آمد.
ما يکبار در جريان حضور او در نيويورک در ميزگرد با خبرنگاران ديدار کرده بوديم و او گفت مرا به خاطر دارد. شايد به اين دليل که جثه ما يک اندازه است.
سپس به گفتگو دربارۀ باراک اوباما و دورنماي وي از "آغازي تازه" در روابط ايران و آمريکا پرداختيم. جريان اين مصاحبه در برنامه "اين هفته" شبکه آ ب ث در روز يکشنبه آينده پخش خواهد شد. اين گفتگو شامل بحث دربارۀ مذاکرات هسته اي، هولوکاست و صحبت درباره اينکه چه کسي مسؤول تيرگي روابط دو کشور است، مي شد. به نظر مي رسد رئيس جمهور ايران که در خرداد ماه با انتخابات رياست جمهوري روبرو است، افکاري دوگانه دارد. از يکطرف با خواست خود براي برقراري روابط جديد با آمريکا دست و پنجه نرم مي کند، و از سوي ديگر نبايد از هيچ موضع مهمي عقب نشيني کند.
البته ما درباره رکسانا صابري، خبرنگاري آمريکائي در بند هم صحبت کرديم. من از رئيس جمهور پرسيدم آيا صداقت سخن اوباما دربارۀ اينکه صابري جاسوس نيست را مي پذيرد و اينکه آيا به من اجازه ديدار با صابري داده مي شود؟او توضيح داد که از نظرش اشکالي ندارد اما وي در اين مورد تصميم گيرنده نيست.
احمدي نژاد به من گفت: "بايد ببينيم اگر قوه قضائيه اجازه اين کار مي دهد، در اينصورت حتماً مي توانيد. اما اگر اجازه ندادند، متأسفانه نمي توانيد او را ببينيد."
او من را به قوه قضائيه حواله کرد. ما بلافاصله به صورت تلفني درخواست کرديم و حتي براي ارائه درخواست به محل دادگستري رفتيم. اما آنها اجازه گذشتن از در ورودي را به ما ندادند.
در عوض، من به سوي آپارتمان صابري در شمال تهران حرکت کردم. رضا صابري پدر رکسانا که محقق، شاعر و استاد دانشگاه است و نيز مادرش- آکيکو صابري- که متخصص آسيب شناسي (پاتولوژيست) است، از زمان ورود به تهران در اين خانه مستقر شده اند.
مادرش براي اولين بار درباره نحوه بازداشت صابري در آپارتمانش- که در طبقه پنجم يک ساختمان کوچک در کوچه اي خلوت واقع شده- صحبت کرد. مادر رکسانا گفت پليس شبانه به خانه اش آمده و وسائلش را بازرسي کرده و سپس او را برده است.
مادر و پدر صابري در شرايط روحي خوبي به سر مي بردند. شايد به اين دليل که دوشنبه اين هفته با رکسانا ملاقات داشتند و او از مادرش خواسته بود نگران نباشد.
والدين صابري گفتند او ضعيف شده و وزن کم کرده است اما روحيه خوبي داشت. ضمناً به آنها گفته بود از فردا دست به اعتصاب غذا خواهد زد. پدر و مادرش سعي کردند او را از اين کار منصرف کنند، اما او اين بار قبول نکرده است.رضا صابري به من گفت: "سعي کردم او را منصرف کنم، اما او گفت اين بار منصرف نمي شوم. او تصميم گرفته دست به اعتصاب غذا بزند چون مي گويد کاري نکرده که به خاطرش در زندان باشد، او هيچ کار اشتباهي نکرده است. او نبايد در زندان باشد."
اولين بار بود که پدرش دربارۀ جزئيات "اعتراف" رکسانا صحبت مي کرد. رکسانا به پدرش گفته مجبور به اعتراف شده و آنها رکسانا را با تهديد ترسانده اند، از جمله اينکه او را تهديد به مرگ کرده اند.
رضا صابري گفت: "رکسانا گفت او را مجبور کرده اند، آنها او را ترسانده اند که اگر برگه اعتراف را امضأ نکند، به داخل سلول مي روند و او را مي کشند."
او گفت دخترش تنها وقتي برگه اعتراف را امضأ کرده که به او گفتند پس از امضاي برگه آزاد خواهد شد. پدرش در ضمن گفت اين برگه هيچ اعتباري ندارد زيرا وکيل رکسانا آنجا حاضر نبوده است. رکسانا بعداً در حضور وکيلش و در داگاه، اعترافات را پس گرفته است.
پدر و مادر رکسانا با احتياط به اين نقطه رسيده اند که وکيلشان در نتيجه درخواست تجديدنظر مي تواند موفقيت بيشتري به دست آورد.
اما نگراني آنها از اين است که به دلايل سياسي، دخترش را مجبور به اعتراف کرده باشند و يا اينکه بخواهند از او براي تبادل زنداني با آمريکا استفاده کنند.
منبع: آ ب ث نيوز- 23 آوريل
Saturday, April 25, 2009
مصاحبه اي با رئيس جمهور ايران -گزارش آ ب ث نيوز از سفري به تهران
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment