ايران محکوم مي کند، آمريکا ابراز اميدواري
roozonline
نگاه بوستون گلوب به خشونت هاي اخير در عراق -
دوشنبه 7 اردیبهشت 1388 [2009.04.27]
ارشد محمد- وليد ابراهيم
آمريکا و عراق ديروز هرگونه نگراني درباره بازگشت اوضاع به دوره جنگ فرقه اي پس از بمبگذاري هاي خونبار را رد کردند. اين درحالي است که ايران، واشنگتن را مسؤول حمله به مسلمانان شيعه خوانده است.
هيلاري کلينتون وزير خارجه آمريکا که پس از کشته شدن 150 نفر در نتيجه اين بمب گذاري ها سرگرم ديدار از بغداد است، اتهامات تهران را رد کرد.
حملات اخير که عمدتاً اماکن زيارتي شيعيان در بغداد و استان دياله را هدف گرفتند، يادآور رويدادهائي هستند که شعله جنگ فرقه اي در سال هاي 2007-2006 را روشن کرد . اين واقعه در حالي که خشونت ها کاهش يافته بود، به نگراني ها از تشديد آن دامن زد.
کلينتون در يک کنفرانس مطبوعاتي گفت: "واکنش مردم و رهبران عراق در محکوميت خشونت و نيت خشونتها براي قرار دادن عراقي در برابر عراقي ، يکپارچه بود. البته اين (اختلاف)، هدفي بود که خشونتها دنبال مي کردند." حملات ياد شده، اماکن مذهبي شيعيان را هدف گرفته بودند و بخش اعظم زائران را ايراني ها تشکيل مي دادند. حملاتي از اين دست در گذشته، منجر به کشتارهاي انتقام جويانه از اقليت سني موجود در کشور شده بود.
آيت الله علي خامنه اي رهبر عالي ايران، دشمن ديرين کشورش- آمريکا- را مسؤول اين اين وقايع خواند. وي در اطلاعيه اي که روز يکشنبه از راديوي دولتي قرائت شد، گفت: "مظنونان اصلي در اين جنايت و جنايات مشابه، نيروهاي نظامي و امنيتي آمريکا هستند."
وي گفت نيروهاي آمريکائي به بهانه نبرد با تروريسم، يک کشور اسلامي را اشغال کرده اند و «در آنجا ده ها هزار نفر را کشته اند و امنيت را روز به روز بدتر کرده اند.»کلينتون گفت اين اظهارات به گوشش نرسيده است.وي گفت: "با اين حال بايد بگويم تأسف آور است که يک نفر چنين اتهامي را وارد کند، زيرا کاملاً مشخص شده اين بمب گذاري ها کارِ بازماندگان القاعده و ساير گروه هاي خشونت طلب بوده است."
انتقادات خامنه اي مي تواند بر قصد باراک اوباما براي تجديد روابط واشنگتن و تهران- که بر سر برنامه هسته اي تهران اختلاف دارند، اثر سوء بگذارد.
سايه وحشت بر سر بغداد
بغداد پس از اين حملات در هاله اي از رعب و وحشت فرو رفته و اين خوش بيني قبلي درباره بازگشت اوضاع به حالت معمولي را که پيش تر در سال جاري به وجود آمده بود، تحت الشعاع قرار داده است.
درحاليکه خشونت ها تا اندازه چشمگيري کاهش يافته بود، وضعيت سياسي در زمينه هايي نظير کنترل شهر تحت مناقشه بصره و تصويب لايحه ملي نفت همچنان با مشکل روبرو بوده است.
گروه هاي سياسي و مسلح رقيب که در پي گسترش نفوذ خود هستند و نيز مسأله مصالحه ميان سني ها و شيعيان در آستانه خروج نيروهاي آمريکائي از شهرهاي عراق در ماه ژوئن، همچنان به صورت معضل باقيمانده است. قرار است تمام نيروهاي آمريکائي تا پايان سال 2011 خاک عراق را ترک کنند.
هوشيار زيباري وزير خارجه عراق گفت: "ما حداکثر تلاش مان را مي کنيم... که اطمينان حاصل کنيم پس از خروج نيروها، خلائي به وجود نيايد و امنيت پابرجا بماند ... اما در نهايت اين مسؤوليت عراق خواهد بود."
به هر حال، حملات ياد شده نسبت به توانائي نيروهاي عراقي که پس از تهاجم نيروهاي آمريکائي در سال 2003 و سرنگوني صدام، دوباره از نو تشکيل يافته اند، ترديدهائي ايجاد کرده است.
تحليلگران مي گويند خشونت ها مي تواند پيش از انتخابات ملي در انتهاي سال جاري تشديد شود. نوري المالکي نخست وزير عراق، در جريان اين انتخابات با رقباي شيعه و سني و نيز کردهاي مستقل دست و پنجه نرم خواهد کرد. روابط ميان بغداد و کردهاي نواحي شمالي کشور، همزمان با تلاش مالکي براي تقويت قدرت مرکزي، رو به تيرگي گذاشته است.
اسلام گراهاي سني القاعده از سوي مقامات کشور، مسؤول حملات اخير معرفي شده اند.عبدالکريم الثمره اي نماينده عضو حزب اسلامي سني عراق گفت نسبت به انتقام جوئي شيعيان خشمگين از سني ها نگراني ندارد. وي گفت: "عراق هرگز به گرودنه خشونت ها باز نخواهد گشت."
جلال الدين الصغير رئيس فراکسيون مجلس اعلاي عراق در مجلس- حزب قدرتمند شيعه- گفت شيعيان دوباره به ورطۀ مناقشه کشيده نخواهند شد.
وي گفت: "ما دربرابر آنچه اتفاق افتاده، مقابله به مثل نخواهيم کرد. نظر ما اين است که با پيگيري روند سياسي و حمايت از نيروهاي امنيتي به اين وحشيگري ها پاسخ بدهيم."
منبع: بوستون گلوب- 25 آوريل
No comments:
Post a Comment