اصلاحات عميق با عبدالله نوري
گفت و گو با احمد قابل
roozonline
- دوشنبه 24 فروردین 1388 [2009.04.13]
حسين محمديMohammadi1363@gmail.com
با احمد قابل، در مورد انتخابات رياست جمهوري و به ويژه کانديداتوري عبداله نوري گفت و کرده ايم. وي با اين اشاره که نوري "مثل بعضي آقايان نيست که تعارفي به آقاي خاتمي بکند و بعد وارد صحنه شود و عرصه انتخابات را به هم بزند" مي گويد: "نوري از جنس ديگري است." اين مصاحبه در پي مي آيد.
آقاي قابل، چطور شد که شما الان و در حالي که کمتر از دو ماه به انتخابات باقي مانده است، به فکر مطرح کردن مجدد نام آقاي نوري افتاده ايد؟
آقاي نوري پيش از اين اعلام کرده بودند به دليل زمينه راي و محبوبيتي که آقاي خاتمي در بين مردم دارند، وارد انتخابات نخواهند شد. من هم مي دانستم که اين حرف آقاي نوري، حرفي است که پاي آن مي ايستند. ايشان مثل بعضي آقايان نيستند که تعارفي به آقاي خاتمي بکنند و بعد وارد صحنه شوند و عرصه انتخابات را به هم بزنند. به همين دليل دست من بسته بود.
يعين شما پيش از اين هم از حاميان آقاي نوري بوده ايد؟
من آقاي نوري را بر آقاي خاتمي ترجيح مي دادم. قبلا هم در مصاحبه با سايت روز گفته بودم که اگر آقايان خاتمي و موسوي و کروبي در انتخابات حاضر باشند و فردا هم انتخابات باشد، من راي نخواهم داد.
ولي اين ارزيابي را درباره آقاي نوري نداريد؟
آقاي نوري، همان شرايط متفاوتي است که من دنبالش هستم. شايداگر آقاي نوري سال هاي 68 و 70 بودند، ارزيابي من از ايشان مانند آقاي خاتمي بود. ولي وقتي آقاي نوري وارد عرصه مطبوعات مي شود و روي عقايدش اصرار و ابرام دارد و بعد محاکمه مي شود و بعد از آن هم برگزاري جلسات با افردي که حاکميت با آن ها مساله دارد، نشان دهنده شخصيت ايشان است. همين برگزاري جلسات و حضور آقاي نوري در اين جلسات و حضور کساني چون دکتر سروش، دکتر آقاجري و آقاي ملکيان، آقاي کديور و حتي خود من که همه از مغضوبين حاکميت بوديم نشان دهنده نظرات ايشان است. شايد آقاي نوري صحبت نمي کردند، اما حضور موثر آقاي نوري در اين جلسات، صحبت ايشان است. ايشان حضور فعالي داشت اما حرف نمي زد. در حالي که مثلا آقاي موسوي يا آقاي خوئيني واقعا سکوت کرده بودند. در مجموع آقاي نوري را از جنس ديگري مي دانستم و مي دانم.
چطور شد که مجددا به فکر مطرح کردن آقاي نوري افتاديد؟
بعد از کناره گيري آقاي خاتمي، چند روزي صبر کردم تا ببينم مواضع آقاي موسوي چيست. اما ديدم مواضع آقاي موسوي، همان مواضع سابق است. به همين دليل با آقاي نوري تماس گرفتم. بخصوص آنکه ديدم بسياري از جوانان نسبت به جايگزين آقاي خاتمي، به شدت واکنش منفي نشان دادند. البته جوان ها در اين زمينه تنها نيستند و امثال من هم فکر مي کنيم که بايد اصلاحات عميق تري در جامعه و حکومت شکل بگيرد.
مراسمي که هفته گذشته در منزل ايشان انجام شد، چگونه شکل گرفت؟
در نيمه شب روزي که مراسم ديد و بازديد نوروزي آقاي نوري بود، تصميم گرفتيم براي روز بعدش برنامه اي بگذاريم. به اين ترتيب با دوستان تماس گرفتيم. به اين ترتيب 50 نفر از دوستان را بدون توجه به گرايش آن ها، دعوت کرديم. خيلي از مدعوين هم از مخالفين حضور آقاي نوري بودند.چون مايل بوديم همه دوستان در حضور آقاي نوري صحبت هاي خود را مطرح کنند.
يعني هم موافق و هم مخالف در جلسه صحبت کردند؟
در اين جلسه ده نفر موافق و ده نفر مخالف صحبت کردند تا آقاي نوري به جمع بندي برسند. به هر حال بعد از اتمام جلسه هم گروه مخالفان و هم گروه موافقان تصور مي کردند که خودشان دلايل قانع کننده تري ارايه کرده اند.
خود آقاي نوري اظهارنظري يا جمع بندي از اين جلسه نداشتند؟
قصد اوليه ما اين بود که آقاي نوري در جلسه نباشند. مثلا من اگر مي خواستم از آقاي نوري تعريف کنم، نمي خواستم در حضور آقاي نوري اين کار را انجام دهم. اين کار دو ضرر دارد: اول اينکه نکند آقاي نوري غره شوند و دوم اينکه متهم به چاپلوسي نشويم. در طرح اوليه بنا بر اين نبود که آقاي نوري در جلسه باشند. اما از طرف ديگر گفتيم اگر آقاي نوري باشند، بحث جمع بندي به خود ايشان محول شود.
خيلي از اصلاح طلبان از ابتداي ورود آقاي نوري بحث ردصلاحيت ايشان را مطرح کردند. شما در اين باره راه حلي داريد؟
من در جلسه اي که روز پنج شنبه با آقاي نوري داشتيم، گفتم که ما فعلا در اين فاز نيستيم که در صورت حضور ايشان چه بايد کرد. اگر ايشان وارد انتخابات شوند، بايد خيلي سريع گروه مشاوراني تشکيل دهند و راه کارهاي مشخص براي اين مساله پيدا کرد. به نظر من خود اگر ما نتوانيم آقاي نوري را از مانع ردصلاحيت عبور دهيم، نبايد از ايشان حمايت کنيم، اما براي اين مساله راهکارهاي زيادي وجود دارد.
مثلا چه راهکارهايي؟
ما که نبايد ازهمين الان دست خودمان را براي طرف مقابل باز کنيم. ما بايد از پيش برنامه داشته باشيم، اما نبايد از پيش اعلام کنيم. در اين صورت همه راه ها بسته مي شود.
بحث ديگر، بحث محدوديت زماني است. کانديدايي که وارد انتخابات مي شود، دنبال پيروزي است. اين فاصله زماني کوتاه تا انتخابات، شما را نگران نمي کند؟
زماني ما در شرايط اختياري زندگي مي کنيم و برآورد جامعه از شرايط ما و خودش اين است که در حالت اختياري هستيم. دراين صورت بايد از مدت ها قبل برنامه ريزي کرد. اما مردم مي دانند که ما در شرايط اضطراري هستيم. به اين ترتيب، خود مردم هم به ما کمک مي کنند. اگر آقاي نوري آخر فروردين ماه اعلام حضور کند، از خيلي از افرادي که از مدت ها قبل شروع به کار کرده اند، عقب خواهيم بود. اما اگر آقاي نوري وارد صحنه شوند، دوست و رقيب احساس شگفتي خواهند کرد.
يعني واقعا فکر مي کنيد حضور آقاي نوري، باعث ايجاد موج خواهد شد؟
هنوز که آقاي نوري وارد صحنه نشده، اين همه حرف و حديث پيرامون حضور ايشان وجود داشته است. آمدن آقاي نوري ـ در صورت حضور ايشان ـ متفاوت خواهد بود. اگر حرف ما مقبول ايشان باشد و وارد صحنه شوند، اتفاقي مي افتد که اکثر کمبودها را جبران مي کند و همين کافي است.
No comments:
Post a Comment