محور اتحاد عليه واشنگتن
تحليل آ ب ث از روابط ايران و آمريکاي لاتين - چهارشنبه 2 اردیبهشت 1388 [2009.04.22]
الي کارمون
از سال ۲۰۰۵ که احمدي نژاد به سمت رياست جمهوري ايران انتخاب شده، سياست خارجي اين کشور بيشتر به سوي امريکاي جنوبي گرايش پيدا کرده است. نفوذ سياسي و اقتصادي ايران در ميان کشورهاي اين منطقه طي دو سه سال اخير به واقع چشمگير بوده است.
احمدي نژاد به دنبال حمايت کشورهاي ديگر است تا بهتر بتواند در برابر فشارهاي امريکا و اروپا که قصد دارند فعاليت هاي هسته اي اين کشور را متوقف کنند ايستادگي کند. شيوه برخورد او با مسايل بدين صورت است که ايران بايد به شدت ايالات متحده را به عقب براند تا سپس با برخورداري از يک موضع قدرتمند با اين کشور به مذاکره بنشيند.
رييس جمهور ايران سه سفر ديپلماتيک به امريکاي جنوبي انجام داده [ونزوئلا، نيکاراگوئه، اکوادور و بوليوي]. هدف او از اين سفرها ايجاد ائتلاف ميان "کشورهاي انقلابي" است و در اين راستا در ايران نيز پذيراي رييس جمهور چاوز، اورتگا، کوروا و مورالس شده است. ايران در سال ۲۰۰۷ اعلام کرد که قصد دارد سفارت هايي در کشورهاي شيلي، کلمبيا، اکوادور، نيکاراگوئه و اروگوئه و يک دفتر نمايندگي در بوليوي افتتاح کند.
اساس سياست احمدي نژاد در امريکاي جنوبي تشکيل يک "محور اتحاد" با همراهي ونزوئلا عليه ايالات متحده است. چاوز يک بار اظهار داشت: "ما دو کشور برادر و مانند يک مشت هستيم." چاوز همچنين در اجلاس گروه بيست کشور اعلام کرد که "پايان امپرياليسم" رسيده و گروه دو کشور، يعني ايران و ونزوئلا، متولد شده است، به طوري که با تأسيس يک بانک دومليتي مي توان گزينه اي براي صندوق بين المللي پول به وجود آورد.
چاوز مبدل به "پدرخوانده و حاکم منطقه" شده و اکنون درتلاش است تا کشورهاي بوليوي، اکوادور و نيکاراگوئه را با وعده "ايجاد اتحاد بين کارائيب و خليج فارس" گردهم آورد. ايران نيز در اين ميان نقش ناظر در کشورهاي عضو گروه آلبا [ALBA] را عهده دار است. ايران پس از ايالات متحده بزرگ ترين کشور سرمايه گذار در ونزوئلاست.
ازطرف ديگر، بوليوي تصميم گرفته که تنها سفارت خود در منطقه خاورنزديک را از مصر به ايران منتقل کند. اين نشانه آشکاري از اولويت هاي استراتژيک مورالس در خاورنزديک است. در خلال جنگ ژانويه ۲۰۰۹ در غزه، چاوز و مورالس از مواضع ايران حمايت و خود نيز روابط شان را با اسراييل قطع کردند.
در مارس ۱۹۹۲، عمليات انتحاري انجام شده در سفارت اسراييل در بوئنوس آيرس اولين عمليات انتحاري در نيمکره غربي بود که احتمالاً توسط حزب الله انجام شد.
ونزوئلا با يک پرواز هفتگي بين تهران و کاراکاس به درب ورودي براي ايران در منطقه تبديل شده و چندين سازمان امنيتي نگراني خود را از ورود تروريست ها و عوامل مخفي ايران از طريق اين پروازها به منطقه امريکاي جنوبي اعلام کرده اند. در حقيقت، هيچ گونه کنترلي روي اين پروازها انجام نمي شود.
حزب الله از مدت ها قبل در مرز بين سه کشور آرژانتين، برزيل و پاراگوئه حضور پررنگي دارد و با استفاده از شرکت هاي محلي و شبکه هاي قاچاق مواد مخدر اقدام به پولشويي به هدف عمليات تروريستي مي کند.
يک روزنامه کويتي خاطرنشان مي سازد که حزب الله جوانان ونزوئلايي را در اردوگاه هاي نظامي در جنوب لبنان آموزش مي دهد و آنها را براي حمله به آماج هاي امريکايي آماده مي سازد. منابع ديگري نيز ادعا مي کنند که حزب الله در خاک ونزوئلا اقدام به تأسيس مراکز آموزشي کرده است.
مشکل فعاليت هاي ايران و حزب الله در امريکاي جنوبي در اينجاست که اين فعاليت ها فراي سطوح سياسي، اقتصادي و فرهنگي مشروع هستند. در چارچوب اقدامات خطرناک تروريستي و براندازي، اين فعاليت ها نه تنها منافع خارجي را تهديد مي کنند، بلکه احتمالاً ثبات و امنيت کشورهاي ميزبان را نيز برهم خواهند زد.
منبع: آ ب ث، ۱۸ آوريل
Tuesday, April 21, 2009
محور اتحاد عليه واشنگتن -تحليل آ ب ث از روابط ايران و آمريکاي لاتين
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment