پرونده اي براي دولت دهم
مذاکره مستقيم با آمريکا - چهارشنبه 9 بهمن 1387 [2009.01.28]
رسا قاضي نژاد
يک روز پس از اظهارات سفير جديد آمريکا در سازمان ملل در ارتباط با "ديپلماسي مستقيم و فعال" اين کشور در برابر برنامه هستهاي ايران، برخي منابع از آغاز مذاکرات محرمانه تهران-واشنگتن خبردادند؛ اما دو مقام نزديک به احمدي نژاد با تکذيب ضمني اين مذاکرات، از انتظار براي "تغيير سياستهاي آمريکا" سخت گفتند.
شامگاه دوشنبه "سوزان رايس"، سفير جديد آمريكا در سازمان ملل طي اظهاراتي كه به قول خبرگزاري فارس، "نشانگر ادامه سياستهاي زيادهخواهانه دولتهاي قبلي كاخ سفيد بود"، اعلام کرد كه واشنگتن قصد دارد ديپلماسي فعال و مستقيمي را در برابر تهران در پيش گيرد. هنوز ساعاتي از انعکاس اين سخنان نگذشته بود که خبرگزاري ياري نيوز، نزديک به سيد محمد خاتمي رييس جمهورسابق ايران در خبري ويژه، اعلام کرد: "مذاكرات محرمانه تهران- واشنگتن، در پايتخت يكي از كشورهايي اروپايي در شرف انجام است."
اين پايگاه خبري جزيياتي از اين ديدار را نيز اعلام کرد: "مجتبي ثمره هاشمي از سوي محمود احمدي نژاد و ويليام پري از سوي اوباما قرار است با هم مذاكره كنند."
به نوشته اين منبع "در اين مذاكرات حميد مولانا ثمره هاشمي را همراهي مي كند. ثمره هاشمي اگرچه در وزارت امور خارجه فعاليت مي كرده است اما سابقه كار ديپلمانيك ندارد."
خبر "ياري" خيلي زود با اظهار بي اطلاعي هاشمي ثمره همراه شد. مجتبي هاشمي ثمره، مشاور ارشد رئيس جمهور در گفتگو با خبرگزاري فارس، در واکنش به اين خبر گفت: "من هم اين موضوع را در سايتها ديدم اما از چنين ماجرايي اطلاع ندارم."
منتظريم
در حاليکه بر اساس شواهد مختلف، کارشناسان معتقدند ايران از مدت ها پيش و قبل از انتخاب اوباما در جهت برقراري رابطه با آمريکا و مذاکره با اين کشور، تلاش هاي زيادي کرده است؛ با اين وجود ديروز غلامحسين الهام سخنگوي دولت در قبال اظهارات نماينده آمريکا در سازمان ملل، ترجيح داد بگويد: "ما بررسي ميكنيم كه آيا اين تغييرات رخ داده است يا نه و فضا را رصد ميكنيم و در موقع خود اظهار نظر ميكنيم."
سخنگوي دولت که در همايش "دروغ مقدس غرب" در مورد هولوكاست حضور داشت و پيام احمدي نژاد را قرائت مي كرد، در پايان سخنانش با خبرنگاران با بيان اينكه "بايد تغييرات در سياستهاي آمريكا صورت بگيرد" اظهار داشت: "رييسجمهور كشورمان ديدگاههاي جمهوري اسلامي ايران و ضرورت تغيير در سياستهاي آمريكا را بارها مطرح كردهاند و مباني و ديدگاههاي جمهوري اسلامي ايران در اين زمينه روشن است."
او افزود: "آمريكا بايد بپذيرد كه يك دولت در حد خودش است نه يك امپراطوري و ما منتظريم ببينيم تغييراتي كه صحبت از آن شده است صورت ميگيرد يا نه".
توطئه آمريکا
با اينکه اينبار زمزمه مذاکره با آمريکا بخصوص پس از مطرح شدن سياست "مذاکره بدون پيش شرط" از سوي باراک اوباما رييس جمهوري آمريکا، جدي تر مطرح و در واقع به دوران پس از انتخابات رياست جمهوري دهم موکول شده، اما بخش هايي از حکومت همچنان مواضع قبلي خود را تکرار مي کنند.
خبرگزاري فارس ديروز در همين ارتباط گزارش داد مقامات ايران در گفتگو با يك روزنامه عربي تاكيد كرده اند كه با تغيير در حاكميت آمريكا، هيچ تغييري در سياست خارجي واشنگتن ايجاد نميشود و ايران به هيچ وجه غنيسازي اورانيوم را به عنوان پيششرطي از سوي آمريكا و كشورهاي غربي براي مذاكره نخواهد پذيرفت. مقامات ايراني همچنين از مردم جهان خواستند كه زياد نسبت به دولت جديد آمريكا دل خوش نكنند، چون تغييرات زيادي در برنامه كاري استراتژيك آمريكا به وجود نخواهد آمد.
حسين سبحانينيا، عضو كميسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي هم با اشاره به اينكه سياست خارجي آمريكا با رهبران و اشخاص، با هر حزب و گرايشي تغيير نميكند، گفت كه باراك اوباما نيز ميخواهد ايران را با همان عصاي [سياست تهديدآميز] بوش مجبور به تعليق فعاليتهاي غنيسازي خود كند.
وي تاكيد كرد: "اين سياست از سوي ايران رد شده است و ما آن را جزو خطوط قرمز خود به شمار ميآوريم. "از سوي ديگر علي اصغر سلطانيه، نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي هم اعلام كرد كه ايران هرگز تعليق غنيسازي را نخواهد پذيرفت. سلطانيه تاكيد كرد كه اگر دولت اوباما ميخواهد با ايران درباره برنامه هستهاي مذاكره كند بايد از شرط تعليق غنيسازي دست بردارد، در غير اينصورت تهران مذاكرات مشروط را هرگز نخواهد پذيرفت.
ديروز در مجلس هم دو نماينده نطق پيش از دستور داشتند که طي آن همچنان از آمريکا و سياست هايش انتقاد کردند. مجيد نصيرپور، نماينده مردم سراب در مجلس با اشاره به شعار اوباما درخصوص ايجاد تغيير در سياست خارجي اين كشور گفت: "آمريكا با رفتار خود در كار مديريت جهان خللي ايجاد نكند".
همچنين حاجي اصغري در نطق پيش از دستور خود با انتقاد از اوباما رييس جمهوري جديد آمريکا، خاطرنشان کرد: "حمايت رئيس جمهور جديد آمريكا در حمايت از رژيم غاصب صهيونيستي با صلح طلبي و تغييرات مورد نظر در عرصه جهاني منافات دارد."
علاوه بر اين، حجتالاسلام طائب فرمانده نيروي مقاومت بسيج نيز در افتتاحيه جشنواره دانشجويان ممتاز بسيجي با بيان اينكه "حاكميت آمريكا ميخواهد اينگونه وانمود كند كه مقصر همه جنايات آمريكا دولت بوش بوده است"، افزود: "دولت اوباما نيز سياستهاي استكباري حاكميت آمريكا را با روشهاي جديد دنبال خواهد كرد."
باراك اوباما، رييس جمهورجديد آمريكا ديروز در گفت و گو با شبكه تلويزيونى العربيه خبر از اعلام مواضع خود در ارتباط با ايران در طول "در چند ماه آينده" داد.او در عين حال اين مواضع را "فرصت روشنى براى ايرانى ها» دانست« تا تمايل خود را براى تعامل معنى دار با جامعه بين المللى ابراز كنند."
وى افزود: "همچنان كه من در مراسم تحليف خود اعلام كردم، اگر كشورهايى مانند ايران مشت گره كرده خود را کنار بگذارند، دست ما به سوى آنها دراز خواهد شد." وي در عين حال تاکيد کرد که "براى ما خيلى مهم است كه اطمينان دهيم از همه ابزارهاى قدرت آمريكا از جمله ديپلماسى در رابطه با ايران استفاده خواهد شد." خانم هيلاري كلينتون، وزير خارجه جديدآمريکا نيز با انداختن توپ به زمين ايران، و تفسير سخنان اوباما، تاکيد کرد "احتمالا اين بر عهده ايراني ها خواهد بود تا قدم اول را بردارند."
گردانندگان جديد آمريکا همچنان از "لزوم تعامل معنى دار ايران با جامعه بين المللى" سخن گفته اند که معناي مشخص آن "تعليق فعاليت هاي هسته اي" است.آمريکايي ها گفته اند در غيراين صورت بر فشارها بر ايران خواهند افزود.
به هر روي، آنگونه که آقاي اوباما گفته است اين چارچوب در طول چند ماه آينده تعيين خواهد شد که قاعدتا دوران رياست جمهوري نهم به پايان رسيده و پرونده به رئيس دولت دهم خواهد رسيد.
Tuesday, January 27, 2009
پرونده اي براي دولت دهم -مذاکره مستقيم با آمريکا
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment