ايران چه مي خواهد؟
تحليل واشنگتن پست از احتمال گفتگوي تهران و واشنگتن - سه شنبه 10 دی 1387 [2008.12.30]
ري تکيه
پس از يک جدال هشت ساله بر سر اتخاذ سياست نزديکي به ايران، احتمال مي رود ايالات متحده بالاخره در آستانۀ آغاز گفتگوي مستقيم با دشمن هميشگي خود در خاورميانه باشد. واشنگتن، از حمايت از تروريسم گرفته تا مسألۀ هسته اي ايران، ليست بلندبالايي براي گفتگو دارد. موفقيت هرگونه مذاکره به يک عامل ناشناختۀ مهم بستگي دارد: ايران چه مي خواهد؟ امروز، ايران برتر مذاکره با آمريکا را ابزاري براي تثبيت دستاوردهاي خود و به رسميت شناختن موقعيت منطقه اي خود توسط آمريکا مي داند.
ايران بعنوان بخشي از استراتژي مذاکرۀ خود، بر مذاکرات همه جانبه تأکيد خواهد کرد. تهران در مذاکرات با واشنگتن علاوه بر برنامۀ جنجال برانگيز هسته اي خود، خواهان پوشش دادن به رويدادهاي عراق، درگيري هاي شرق مديترانه و نظام امنيتي خليج فارس در آينده خواهد بود. به نظر جمهوري اسلامي ايران، چنين خط مشي گسترده اي پروسۀ مذاکرات را طولاني خواهد کرد و در عين حال، به رقباي عرب ايران نشان خواهد داد که ايالات متحده اهميت ايران را در ثبات خاورميانه به رسميت شناخته شده است. ايران، بعنوان کشوري با ادعاي برتري، اين وجهۀ خود را حفظ خواهد کرد که هيچ يک از درگيري هاي منطقه بدون مشارکت و رضايت آن حل نخواهد شد.
سايۀ برنامۀ هسته اي ايران بر هر گفتگويي نمايان خواهد گرديد. در طول سال هاي رياست جمهوري بوش، تهران پيشرفت هاي چشمگيري در حوزۀ هسته اي داشته است و اکنون قابليت غني سازي اين کشور زيربناي پيشرفته و پيچيده اي دارد. ايران هرگونه مذاکره را ابزاري براي تأييد موقعيت موجود هسته اي خود توسط آمريکا تلقي خواهد کرد. تهران اميدوار است مذاکره با ايالات متحده تاحدودي به برنامۀ هسته اي اين کشور مشروعيت بخشد. در مقابل، ايرانيان نيز مي توانند با دادن پيشنهاد ارتقاي نظام بازرسي در جهت اعتمادسازي، اصلاحاتي را انجام دهند. هدف غايي ايران وجود يک برنامۀ هسته اي است که از تأييد آمريکا و جامعۀ بين الملل بهره مند گردد.
احتمالا ً دو قدرت ايران و آمريکا نقاط مشترک بيشتري در خصوص مسائل عراق و ساختار امنيتي خليج فارس خواهند يافت. هدف اصلي سياست خارجي ايران، ثبات است نه صدور انقلاب. دولت شيعۀ عراق با مهار احزاب و فرقه هاي خود مي تواند هم در خدمت اهداف ايران و هم در خدمت اهداف آمريکا باشد. رفتار ملايم تهران در طول مذاکرات دربارۀ موافقتنامۀ اخير امضاء شده در خصوص وضعيت نظاميان آمريکايي در عراق بيانگر تمايل ايران براي همکاري در عراق است.
به همين ترتيب، اين احتمال وجود دارد که ايران در برابر حضور مستمر، گرچه بسيار محدود، آمريکا در خليج فارس تسليم شود. سران ايران، به رغم لحن خصمانه شان، به اين باور رسيده اند که اعمال نفوذ در منطقه تنها از طريق ديپلماسي و نه خرابکاري و خشونت ميسر است. آمريکا نيز مي تواند قول دهد که در راه حل مذاکره به نگراني هاي ايران بپردازد، امري که گسترش قدرت ايران در منطقۀ خليج فارس را تسهيل خواهد نمود.
ايران در هرگونه گفتگو با آمريکا با اهدافي بلندپروازانه و عزمي راسخ پشت ميز مذاکره خواهد نشست. وظيفۀ ديپلماسي آمريکا اين است که از چشم انداز ورود ايران به نظم منطقه براي اعمال محدوديت بر ادعاهاي ايران استفاده کند و جهت گيري آن دسته از اقدامات ايران را که بيشتر مورد انتقاد است، تغيير دهد. خود اين واقعيت که تهران مايل است با آمريکا مذاکرات همه جانبه داشته باشد، نشان مي دهد که ايران دريافته است که قدرت آمريکا هنوز مي تواند مانعي در برابر اين کشور باشد. اما آمريکا بايد به طور جدي اين موضوع را دنبال کند که چگونه مي تواند از اهرم مذاکرات به نفع خود استفاده کند؛ ايران در اين خصوص چندان دفع وقت نکرده است.
منبع: واشنگتن پست، 29 دسامبر
Monday, December 29, 2008
ايران چه مي خواهد؟ -تحليل واشنگتن پست از احتمال گفتگوي تهران و واشنگتن
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment