ولايت مطلقه فقيه شرک است
آيت الله منتظري: - یکشنبه 8 دی 1387 [2008.12.28]
roozonline.com
نادر کرمي
آيت الله حسينعلي منتظري، تئوري پرداز ولايت فقيه و جانشين آيت الله خميني تا آخرين سال حکومت وي، در يکي از بي سابقه ترين انتقادات خود به حدود اختيارات رهبري نظام، ولايت مطلقه فقيه را از مصاديق شرک دانست.
وي اين نظر را در ديدار با اعضاي ارشد نهضت آزادي ايران مطرح کرد و در ادامه مباحثي که اخيرا در مورد حدود اختيارات ولي فقيه مطرح شده است، گفت: " نظرات فقيه به ما هو فقيه، تنها در امور فقهيه برنظرات ساير مردم تقدم دارد و ورود در مسايل ديگر، مانند ايجاد رابطه با امريکا يا روابط سياسي با ساير کشورها، علي الاصول در حوزهي کاري ولي فقيه قرارنمي گيرد و بايد به وسيله کارشناس متخصص حل و فصل شود."
بر اساس گزارش روابط عمومي نهضت آزادي ايران، آيت الله منتظري در اين جلسه افزوده است که "در زمان بازنگري قانون اساسي، به جهت ايراداتي که به افزايش اختيارات ولي فقيه و شمول مطلق اين اختيارات داشته است، با آن مخالفت كرده و باور دارد که حتي پيامبر اکرم (ص) نيز از حق ولايت مطلقه برخوردار نبوده است و ولايت مطلقه فقيه را از جمله مصاديق بارز شرک مي داند".
اظهارات آيت الله منتظري که بسياري او را بالاترين مرجع تقليد شيعيان در ايران مي دانند، فارغ از اين جايگاه بيشتر از آن جهت مورد توجه ناظران سياسي قرار گرفته که وي يکي از تئوري پردازان فقهي و قانوني نظريه ولايت فقيه است. او صاحب کتاب مشهور "درسهايي در باب ولايت فقيه" به زبان عربي و نيز پيشنهاد کننده افزوده شدن چنين مقامي به قانون اساسي ايران در مجلس خبرگان قانون اساسي بوده است.
مديريت جامعه بر اساس شوراي فقها
اظهار نظر آيت الله منتظري در شرايطي منتشر مي شود که هفته گذشته، اکبر هاشمي رفسنجاني، رييس کنوني مجلس خبرگان رهبري، که گفته مي شود نقش عمده اي در متقاعد کردن خبرگان رهبري در پذيرش آيت الله خامنه اي به عنوان جانشين رهبر فقيد بر عهده داشته است، بار ديگر نسبت به تشکيل "شوراي فقها" در کشور تاکيد کرد و افزود: "مديريت جامعه بايد براساس شوراي فقها باشد".
هاشمي رفسنجاني در اظهارات خود با بيان اينکه بايد "فقه مقارن" را ترويج داد به تخصصي شدن اجتهاد اشاره کرده و گفت: "امروزه همه اذعان دارند که يک مجتهد نميتواند در تمامي ابواب زندگي مردم متخصص باشد به همين دليل بايد فقه تخصصي شود و اگر فقه تخصصي را پذيرفتيم بايد تقليل تخصصي را پذيرفت و اگر هم اين دو مورد را پذيرفتيم بايد شوراي فقه را بپذيريم".
تاکيد هاشمي رفسنجاني بر تخصص گرايي در مباحث فقهي تقريبا مشابه يادآوري آيت الله منتظري است که "نظرات فقيه به ما هو فقيه، تنها در امور فقهيه برنظرات ساير مردم تقدم دارد" و اين البته به طور آشکار با جايگاهي که آيت الله خامنه اي اينک در مقام ولي فقيه براي خود تصور مي کند، تفاوت دارد. وي در يکي از اظهارنظرهاي خود در ابتداي سال جاري اعلام کرده بود: "هروقت تشخيص دهد پيشقدم برقراري رابطه با آمريکا مي شوم".
اظهارات هاشمي رفسنجاني البته به سخنراني ابتداي هفته گذشته محدود نشد و وي جمعه گذشته در سفر به مشهد نيز اين رويه را پي گرفت. او در دانشگاه جامع رضوي مشهد با طرح اين پرسش كه چگونه بايد نوآوري ايجاد كرد بار ديگر اظهار داشت: "هيچ مجتهدي نيست كه در تمام ابواب علوم تخصص داشته باشد ".
وي همچنين از نظام آموزشي حوزه هاي علميه انتقاد کرد و گفت: "امروزه دانشگاههاي دنيا در حال كشف اسرار عالم هستند ولي ما در حوزهها در اين زمينه چه كردهايم ؟ امام (ره) جملهاي دارد و بايد در اين سخن ايشان تعمق كرد و آن اين است كه فرمودند فقه اسلامي تئوري جامع و كامل اداره جامعه و انسان از گهواره تا گور است."
وي همچنين افزود: "اگر بخواهيم نوآوري در حوزهها داشته باشيم بايد همان راهي برويم كه دانشگاه دنيا رفتند".
بازگشت به صفحه اول
No comments:
Post a Comment