زنان، همه جا زير ذره بين
بازرسي از وضعيت حجاب در سازمانهاي دولتي اصفهان - چهارشنبه 11 دی 1387 [2008.12.31]
کيوان عظيمي
پوشش زنان شاغل در ادارات دولتي ايران تحت کنترل نامحسوس قرار دارد. در همين ارتباط مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان اصفهان از بازرسي 20 سازمان دولتي در زمينه رعايت پوشش توسط کارمندان زن خبر داد.
به گزارش خبرگزاري فارس عليرضا حسيني که در کميته نظارت و پيگيري طرح احيا و ترويج حجاب و عفاف استان سخن ميگفت ضمن ارائه گزارشي در اين خصوص، از پيگيريهاي انجام شده در مورد رعايت اصول حجاب و عفاف توسط دستگاههاي اجرايي و عملياتي شدن آن خبر داد. مجيد نادرالاصلي معاون سياسي امنيتي استانداري نيز در همين جلسه ضمن تاکيد برآموزش در بخش حجاب در ادارات و سازمانهاي دولتي، آن را از جمله موارد ضروري و لازم در دستگاهها عنوان كرد که بايد براي آن برنامه ريزي شود. محسن مهدوي امام جمعه موقت اصفهان هم پيش از اين از اجماع کامل درمورد رعايت عفاف و حجاب بانوان شاغل در ادارات استان خبر داده و گفته بود نحوه اجراي آن به دستگاههاي دولتي ابلاغ شده است.
ابلاغيه حجاب و عفاف که به دنبال مصوبه سه سال قبل شوراي فرهنگ عمومي کشور تدوين و در ادارات دولتي استان توزيع شد، داراي چهار بند است و زنان را «به رعايت وجهين و كفين، پوشش مناسب، عدم ظاهر نمودن زيور آلات و نپوشيدن لباس چسبان» ملزم ساخته است. پيش از صدور اين ابلاغيه، يوسف طباطبايي نژآد نماينده ولي فقيه و امام جمعه استان طي گفته هايي شديدالحن، خواستار توبيخ واخراج زنان بدحجاب از ادارات وسازمانهاي دولتي و حتي کنترل کارمندان زن در ساعات غير اداري و محيط بيرون شده بود او گفته بود بايد همانگونه كه با متخلفين قانون مقابله ميشود با كساني كه حجاب و قوانين دين را رعايت نميكنند نيز مقابله كرد اما به گونهاي كه آنها از كار خود شرمنده و با گرفتن آگاهي به اختيار، قوانين را اجرا كنند.
به گفته طباطبايي ارگان ها ضمن كنترل كارمندان جهت رعايت شئونات اسلامي و مقابله با پوشش تنگ و كوتاه، بايد در صورتي كه متوجه عدم رعايت آن توسط كارمند در خارج از اداره شوند او را توبيخ و بدينوسيله سطح جامعه را نيز كنترل كنند.
طباطبايي که زماني مدعي شده بود 74 درصد دختران ايراني باكره به خانه بخت نمي روند، همچنين گفته بود طبق آمار، ۸۵درصد مردم اصفهان دغدغه ديني دارند که نشانگر اين است كه اكثر مردم از بيحجابي و فساد ناراحت هستند و معدودي از شهروندان با رعايت نكردن حجاب، چهره شهر را زشت و نامناسب كردهاند.
"تعيين ضوابط و هنجارهاي روشن در مورد نوع لباس"، "حضور ساده و بي آرايش در محيط كار"، "تدوين شاخص هايي در زمينه حجاب براي گزينش مديران"، "ارزيابي دقيق اجراي طرح هاي آيين نامه توسط دستگاه هاي فرهنگي، انتظامي و قضايي براي مقابله با بدحجابي" و نيز "احياي سنت حسنه امر به معروف و نهي از منكر در مورد حجاب و عفاف" از جمله بندهاي بخش عمومي آيين نامه گسترش فرهنگ عفاف و حجاب است. طبق دستورالعمل جديد اين شورا، كليه ادارات موظفند زمينه اختلاط مردان و زنان را به حداقل برسانند. اين ابلاغيه، ادارات دولتى را موظف كرده تا چيدمان مبلمان ادارى را طورى طراحى كنند كه حدود شرعى بين زن و مرد رعايت شود و همچنين از به كارگيرى معمارى Open پرهيز كنند چرا كه اين نوع معمارى باعث اختلاط بيشتر زنان و مردان مىشود.
در بخش ديگرى از اين دستورالعمل كه به شهردارىها ابلاغ شده است، مقرر گرديده تا به جاى تبليغات تجارى در معابر و خيابانها كه چهرهها را با آرايش غليظ و ظاهرى غيراسلامى نشان مىدهند، از آيات و روايات دينى و فتاوى مراجع و وصيتنامه آيتالله خمينى استفاده شود. مطابق اين ابلاغيه همچنين وزارت بازرگانى بايد بر شيوه تزئين ويترين مغازهها و مانكن هاى مورد استفاده در بوتيك ها نيز نظارت دقيق داشته باشد.سازمان مديريت نيز مكلف است هنگام استخدام زنان، به اصل حجاب توجه جدى داشته باشد. بر اساس اين ابلاغيه نيروى مقاومت بسيج نيز مأمور پژوهشهاى آسيبشناسى در مورد بدحجابى شده است.
اصفهان پيشرو
سوابق حاکي است نخستين مجري يا پيشنهاد دهنده بسياري از طرحهايي که بعدها در سطح کشور اجرا شده، استان اصفهان بوده است که از جمله مي توان بهطرحهاي کنترلي امنيتي اشاره کرد. مديران اين استان بارها الگو و پيشرو بودن استان اصفهان را در اين زمينه افتخاري دانسته اند که "بايد حفظ شود". در همين راستا سيد ابوالحسن مهدوي امام جمعه موقت استان پيش از اين در نخستين گردهمايي رابطان ادارات و هيات نظارت بر شوراي عفاف و حجاب به اجراي طرح نظارت بر عفاف و حجاب ادارات اصفهان اشاره کرده و گفته بود اجراي اين طرح براي نخستين بار در كشور در اصفهان اجرا شد و ستاد احياء امر به معروف و نهي از منكر استان توانسته در اجراي اين طرح طي دو مرحله در ادارات، موفق عمل كند.
وي در عين حال همان زمان اعلام کرد که "نبايد به وضعيت موجود قانع بود و ضروري است با همكاري و همدلي ارگانها كار را با جديت ادامه دهيم."
رئيس ستاد احياء شهرستان اصفهان هم گفته بود "هر دستاوردي كه در انقلاب اسلامي براي كشور رقم خورده و يا مانعي برداشته شده از اصفهان آغاز شده است و بايد اين افتخار نيز همواره براي استان حفظ شود و كشور در تمام مسائل و منافع ملي از اصفهان الگو بگيرد." مظفر حاجيان، فرماندار اصفهان نيز فقط کارمندان و مديران دستگاهها را ملزم به اجراي طرح ندانسته ودر همان گردهمايي گفته بود در صورتي كه مديران هر دستگاه با جديت اين طرح را اجرا كنند كاركنان آنان نيز ملزم به رعايت آن خواهند شد و در نهايت ميتوان ارباب رجوع را نيز به رعايت اصول و قوانين حجاب دعوت كرد و آنان نيز اين اصل را رعايت خواهند كرد.
استان اصفهان اما تنها در پيشنهاد چنين طرحهايي پيشگام نبوده بلکه در اجرا نيز با شدت و حدت بيشتري نسبت به ساير استانها وحتي تهران حرکت کرده است؛ تا انجا که در اجراي طرح ارتقاي امنيت اجتماعي يا همان برخورد با بدحجابي جزو استانهايي بود وهست که همواره بالاترين آمار عملکرد را در برخورد با مردم داشته است. نکته اي که مهدوي نيز بر آن تکيه کرده است؛ وي با اشاره به پيشگامي اصفهان در اجراي طرح ارتقاي امنيت اجتماعي مي گويد: انتظار ميرود تا با همكاري بيشتر مسئولان ادارات استان در اجراي طرح نظارت بر عفاف و حجاب، ادارات اصفهان نيز پيش قدم شده و در آيندهاي نزديك به عنوان يك الگو براي كشور تلقي شود .
در راستاي اجراي همين سياست، قرار است براي نخستين بار طرحي تحت عنوان آموزش حجاب و عفاف يا طرح نور در مدارس برخي مدارس راهنمايي استان اجرا شود در اين طرح که پيشنهاد سازمان تبليغات اسلامي شهرستان نطنز از توابع استان است، در مرحله اول، مربيان پرورشي، ديني و قرآن آموزش و پرورش و در مرحله بعد، تعدادي از دانشآموزان دختر دوره راهنمايي در يك دوره آموزشي 6 ساعته تحت آموزش قرار ميگيرند.
Tuesday, December 30, 2008
زنان، همه جا زير ذره بين -بازرسي از وضعيت حجاب در سازمانهاي دولتي اصفهان
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment