ده ها رسانه تازه در خدمت اصولگرايان
براي انتخابات رياست جمهوري - دوشنبه 9 دی 1387 [2008.12.29]
اميد صالحي
در حالي که عليرضا ملكيان معاون مطبوعاتي وزارت ارشاد "بعيد" دانسته که "تشكل هاي سياسي موجود پايگاه رسانهيي نداشته باشند" اصلاح طلبان فاقد رسانه از جمله نهضت آزادي، ملي مذهبي ها، حزب مشارکت، مجاهدين انقلاب اسلامي با توجه به این که امکان نقد دولت در صدا و سیما هم وجود ندارد، به اینترنت روي آورده اند. هر چند وابستگان دولت، با راهی که به بودجه عمومی دارند، هر روز گستره جديدي را در اختيار مي گيرند.
چنان که گفته می شود طرفداران ميرحسين موسوي سايت "کلمه" را به مديريت دکتر محمد رضا تاجيک تاسيس کرده اند. البته فعاليت اين سايت که هفته قبل آغاز به کار کرد پس از دو روز متوقف شد و مسوولين سايت وعده دادند که اين سايت دوباره از ابتداي هفته آينده آغاز به کار کند.
سايت خبري ديگري که از ابتداي هفته تاسيس شده "خرداد" است. موسسين اين سايت خود را "طرفداران اصلاحات ساختاري" معرفي کرده و قصد دارند اخبار مربوط به انتخابات و ورود احتمالي عبدالله نوري را منتشر کنند. گفته مي شود در صورت ورود خاتمي به انتخابات، هم سايت کلمه و هم سايت خرداد به حمايت از او خواهند پرداخت.
از سايت هاي خبري ديگري که اصلاح طلبان در اختيار دارند مي توان به "ياري نيوز" اشاره کرد که ستاد حاميان خاتمي است. اين سايت که به حزب مشارکت نزديک و پشتيبان مالي آن هم همين حزب است از تابستان امسال همزمان با دعوت 88 فعال سياسي از خاتمي براي ورود به عرصه انتخابات افتتاح شد. حزب مشارکت در حال حاضرسايت خبري"نوروز" را به عنوان ارگان رسمي در اختيار دارد.
سايت هاي "آفتاب" و "شهاب نيوز" نيز که به حسن روحاني و همکارانش نزديک هستند از ديگر سايت هاي خبري محسوب مي شوند که مطالب آن ها کمابيش به اصلاح طلبان نزدیک است. آفتاب، از ابتداي سال جاري به حزب اعتدال و توسعه واگذار شد.
سايت موسسه باران و سايت نوانديش که به حزب جوانان ايران، از جمله احزاب اصلاح طلب و حامي خاتمي است.
اصلاح طلبان در حالي به فضاي مجازي روي آورده اند که بسياري از رسانه هايي که ممکن بود از سوي آنان براي انتخابات مورد استفاده قرار گيرد طي سه سال گذشته توقيف شده اند. از جمله مي توان به شرق، هم ميهن، اخبار، آينده نو، شهروند امروز، نيمروز، نسيم صبا و حدود بيست نشريه ديگر اشاره کرد.
کارشناسان می گویند معدود رسانه هاي باقي مانده از جمله اعتماد ملي و روزنامه کارگزاران و هفته نامه اميد جوان هم با خطر توقيف مواجه هستند. چنان که این خطر روزنامه های مستقلی را نیز تهدید می کند که گاه گاه اخبار اصلاح طلبان را انتشار می دهند.
علاوه بر اين، تغيير در مديريت رسانه هايي همچون ايلنا، ايسنا و ايلنا سبب شده است که چهره هاي مستقل از اين رسانه ها حذف شوند.
اصولگرايان و اين همه رسانه
برخلاف اصلاح طلبان، جناح راست با فراوانی رسانه مواجه است.
روزنامه هايي همچون رسالت، کيهان، ايران صبح، ايران عصر، خورشيد، وطن امروز، همشهري صبح، همشهري عصر، روزنامه حزب الله، آفرينش، جام جم، جمهوري اسلامي، جوان، حمايت، خبر، سياست روز، قدس، هموطن سلام و نشريات غير روزانه ديگري از جمله هفته نامه ميهن، يالثارات، صبح صادق، پرتو، امين جامعه و... همگي در خدمت اصولگرايان قرار دارند.
همزمان روزنامه خورشيد هم که به ظاهر سازمان تامين اجتماعي صاحب امتياز آن است در واقع اولين روزنامه اي است که از سوي دولت با کاغذ نفيس و گرافيک زيبا منتشر مي شود. مدير مسوول و رئيس شوراي سياست گذاري اين روزنامه محسن احمدي است. حداقل حقوق تحريريه اين روزنامه 600 هزار تومان است که حدود 60 درصد از حقوق خبرنگاران روزنامه هاي ديگر بيشتر است. همچنين در بدو ورود به تمام اعضاي تحريريه اين روزنامه يک لپ تاب داده شد.
از سوي ديگر طبق دستوري رسمي تمام شركتهاي وابسته به شركت سرمايهگذاري تامين اجتماعي( شستا) كه در بورس سهام دارند موظف شده اند روزنامه خورشيد را به عنوان روزنامه رسمي خود انتخاب كنند و آگهيهاي بورس را تنها به اين روزنامه بدهند.
البته اين روزنامه نتوانسته جايي براي خود باز کند و حتي صحبت از احتمال توقف فعاليت آن مي رود. در چنين شرايطي بود که مهرداد بذرپاش، مدير عامل سايپا و نفر اول حزب رایحه خوش خدمت روزنامه وطن امروز را منتشر کرد. اين روزنامه به تاسی از کیهان با سیاست سياه نمايي در مورد دوران اصلاحات و نوشتن اخبار بي پايه علیه رقیبان، سعی دارد مخاطبان شایعات و غیبت های سیاسی را جلب کند. به گفته یک کارشناس مطبوعاتی نوشته های یک شماره وطن امروز برای توقیف آن از سوی دادستانی و هیات نظارت بر مطبوعات کافی بود اما همچنان که کیهان به علت وابستگی به بیت رهبری از مصون اهنین برخوردارست، این روزنامه ها هم از رانت خاص رییس جمهور بهره مند شده است.
خبرگزاري هاي فارس، ايرنا، مهر، ايسکا نيوز، پانا، و سايت هايي مانند صبح نيوز، رجا، فرارو، مردمک، تابناک، بازتاب آنلاين، عصر ايران، فردا نيوز، بازياب، منشور نيوز، عدالتخانه، البرز، برنا نيوز، جهان نيوز همگي در اختيار جناح راست هستند که مهم ترین مشخصه شان این است که دارای امکانات مالی بوده و حقوق های کافی به کارکنان خود می دهند. همان امری که بین اصلاح طلبان مفقودست. شاخه های مختلف جناح راست به محض آن که موقعیتی به دست می آورند دست به کار رسانه تازه ای می شوند. از کارکنان این رسانه ها نقل می شود که مشکل آن ها نیروی انسانی است نه حقوق. جز آن که سفرهای خارج و زیارتی و دیگر جوایز و امکانات وام گیری هم در اختیار کسانی است که به این موسسات بپیوندند. امری که در جناح رقیب تقریبا محال است.
بودجه و وابستگي ها
در تقسسیم بندی داخلی جناح راست گفته می شود سايت هايي همچون فردا، عصر ايران و نشرياتي همچون مجموعه نشريات همشهري، روزنامه فرهنگ آشتي، مشق آفتاب و برخي ديگر توسط قاليباف حمايت مي شوند.
سايت جهان نيوز هم که در دسترسي به اخباري که حتي گاهي روزنامه کيهان هم آنها را در اختيار ندارد، شهره است، توسط زاکاني، نماينده مجلس اداره مي شود.
سايت های تابناک و فرارو از جمله موفق ترین رسانه های متعلق به بخش هائی از جناح راست هستند.
روزنامه هايي همچون خورشيد، کيهان، وطن امروز، رسالت، سياست روز، جوان و سايت هايي از جمله منشور، عدالتخانه، رجا، نوسازي و هفته نامه هايي همچون يالثارات، پرتو، شما، جام و غيره نيز که اساس سیاست خود را بر حمايت از دولت گذاشته اند، از بودجه هاي عمومی برخوردارند. برخلاف نشریاتی مانند جام جم که گرچه از امکانات وسیع صدا و سیما برخوردارست و با جناح راست همساز می زند اما حامی بی چون و چرای دولت نیست.
گفته می شود بزودی روزنامه ای با نام ايرانيان [که قبلا متعلق به کمال حاج سیدجوادی بود و چند شماره هم منتشر شد] اینک به صاحب امتيازي و مدير مسوولي بيژن نوباوه نماينده مجلس هشتم، به زودي به جمع مطبوعات حامي دولت خواهد پيوست. همزمان سايت فاش رسما توسط صفار هرندي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي افتتاح شده که اساس کارش مانند ستون ويژه همان روزنامه ای است که صفارهرندی قبل از وزارت به کار در آن مشغول بود، کیهان. دبیر این سايت، مصطفي خادم المله، عضو تحريريه روزنامه کيهان و مدير سابق مرکز اطلاع رساني رياست جمهوري و از مديران سايت ايرنا است.
محمد رضا باهنر، نائب رئيس مجلس و مهمترين حامي دولت در مجلس نيز به زودي روزنامه اي منتشر خواهد کرد. اين روزنامه که مجوز آن 29 آبان امسال صادر شد، "پيشرفت" نام دارد. باهنر اين روزنامه را ارگان حزبي که در آينده تاسيس خواهد کرد، معرفي کرده است؛ حزب "پيشرفت و عدالت".
محمد رضا باهنر نایب رییس مجلس پيش از اين وعده داده بود اولين پيش شماره روزنامه پيشرفت تا قبل از 22 بهمن امسال منتشر شود ولی به نظر می رسد از جمله بند و بست های پشت پرده همین باشد که این کار فعلا منتفی شده است.
اما فصلنامه راهبرد فرهنگ به مديریت محمدرضا مخبر دزفولي که از جمله هواداران دولت احمدي نژاد است اعلام داشته که تا انتخابات حداقل 4 شماره منتشر خواهد کرد.
در کنار راه اندازي و حمايت مالي از اين نشريات، دولت براي اعمال فشار و ایجاد محدودیت بر رسانه های منتقد به شيوه هاي ديگري نيز روي آورده است که بعد از تغییراتی در خبرگزاری کار و دانشجویان، تغيير عمده خبرگزاري پانا از آن جمله است. احسان مقدم که در تاريخ 25 تير امسال به عنوان مديرعامل خبرگزاري كانون دانشآموزي (پانا) به طور رسمي فعاليت خود را آغاز كرد ه بود با فشار مقام هاي آموزش و پرورش برکنار شد.
علي جعفري مديرمسوول وسردبير سايت خبري البرز نيز پس از 3 سال فعاليت در اين سايت ازاين پايگاه اطلاع رساني خداحافظي کرد و به جاي او مهدي گيوکي که مسوول يکي ازسرويس هاي روزنامه جوان است بعنوان مديرو سردبير جديد البرز انتخاب شد. گفته مي شود اين سايت به سردار طلايي از اعضاي شوراي شهر تهران وابستگي دارد.
سردار سعيد قاسمي رئيس خانه آمريکاي لاتين که در دفتر ریاست جمهوری تاسیس شده، سايت هايي همچون"عدل روم"، "رجا"، "عدالتخانه"، "مبارزين"، "نوسازي"، "انصار نيوز"، و بيش از هزار وبلاگ تحت عنوان "وبلاگ نويسان مسلمان" برای حمايت از دولت نهم و احمدي نژاد تاسیس کرده است.
دولت در عين حال براي محدود کردن فعاليت قاليباف، شهردار تهران که از او به عنوان کانديداي بالقوه در انتخابات ياد مي شود، نشرياتي همچون همشهري جوان، همشهري امارات، تهران امروز، همشهري عصر و بسياري ديگر را با توقيف هاي دائم و موقت مواجه کرده است؛ در همين راستا فعاليت خبرگزاري شهر نيز محدود شده است. تحت تاثير همين فشار ها حسين انتظامي مدير عامل سابق موسسه همشهري اقدام به تاسيس سايت "خبر آنلاين" کرد. او به زودي روزنامه "روشن" و نشريات موسسه "خبر" را منتشر خواهد کرد.
سايت الف نيز از جمله سايت هاي موفق جناح راست است که به احمد تووکلي نزديک است. این سایت سال گذشته یک چند به دليل انتقاد از دولت و علي کردان وزير سابق کشور فيلتر شد، اما پس از مدتي با دستور رییس قوه قضاییه کار خود را از سرگرفت.
همچنين بر اساس اخباري که شنيده مي شود هفته نامه "آتيه" به صاحب امتيازي سازمان تامين اجتماعي که با تغيير روند انتشار قرار بود همزمان با خورشيد به صورت روزنامه منتشر شود با تکميل کادر تحريري خود با چند ماه تاخير تا قبل از عيد منتشر خواهد شد تا بتواند در انتخابات اثرگذار باشد.
سايت پارسينه نيز از سوي اسفنديار رحيم مشائي رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري راه اندازی می شود که ناگفته پیداست بودجه آن از کجا تامین می شود و مطالبش به چه اموری اختصاص دارد. چنان که محمد جهرمي، وزير کار هم که از حدود دو هفته قبل ستاد تبليغات خود را براي انتخابات رياست جمهوري در تهران افتتاح کرده قصد دارد سايت خبري جديدي تاسيس کند. جهرمي اخيرا با چند مصاحبه تلاش کرده تا چهره منقدانه از خود نشان دهد و چه بسا در انتخابات آینده نقش کاتالیزور را به عهده گیرد و به ظاهر رقیب احمدی نژاد شود.
در محافل مطبوعاتي شایع است حاميان دولت وحدت ملي در ميان جناح راست نيز برنامه اي براي تاسيس يک سايت خبري دارند. اين سايت خبري از سوي چهره هاي سياسي ميانه رو آن جناح حمايت خواهد شد.
Sunday, December 28, 2008
ده ها رسانه تازه در خدمت اصولگرايان
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment