خودسوزی ها بازی سیاسی است
بادامچیان، استیصال مردم را به گردن اصلاح طلبان انداخت - دوشنبه 12 اسفند 1387 [2009.03.02]
مريم زمانيروند خودسوزيها و خودكشيها در ايران، ديروز در حالي با تلاش دو زن جوان براي خودكشي در متروي تهران ادامه يافت كه همزمان اسدالله بادامچيان، چهره شاخص جناح راست، اين خودسوزيها را "بازي سياسي اصلاحطلبان" دانست.
در هفتههاي اخير دستكم چهار خودسوزي در مقابل نهادهاي رسمي رخ داد كه رسانهها اين اتفاقات را ناشي از وضعيت بحراني اقتصادي و بالا گرفتن نارضايتيهاي اجتماعي دانستهاند كه راهي جز خودسوزي براي ابراز ان باقي نمانده است.
اما بادامچيان كه از نمايندگان حامي احمدينژاد در مجلس و قائممقام حزب موتلفه اسلامی است، ديروز در گفتوگو با روزنامه اعتماد در پاسخ به اين سؤال كه "آيا چهار خودسوزي در تهران در طول يک هفته، زنگ خطر به شعارهاي اقتصادي دولت نهم نيست؟" گفت: "ممکن است مربوط به بازي سياسي باشد، مثل بازي سياسي که الان توي مجلس در جريان است. بعضي از آقايان اصلاح طلب پشت تريبون همه را متهم ميکنند."
وي همچنين ادعا كرد افرادي كه خودسوزي ميكنند، معمولا نميميرند و درمان ميشوند، و سپس در برابر به ايراد خبرنگار اعتماد كه يادآوري ميكرد دو نفر از آنها فوت كردهاند، پاسخ داد: "من که نگفتم همه اش اين است، ممکن است فشار هم به آنها آمده باشد اما برخي از اينها سياسي کاري است."
وي همچنين مشكلات اقتصادي اخير را نه ناشي از عملكرد دولت نهم، بلكه به اين خاطر دانست كه فرهنگ مردم تغيير كرده و حاضر نيستند خودشان در خانه مربا توليد كنند يا در خانهشان مرغ نگهداري شود تا از تخم آن استفاده كنند!اين توجيهات چهره شاخص جناح راست در حالي مطرح شده است كه دستكم در خصوص چهار مورد اخير خودسوزيهاي اعتراضي در برابر نهادهاي حكومتي كه در يك ماه اخير رخ داده، مشخص شده كه همه اين موارد ناشي از تنگناهاي اقتصادي بوده است.
فهرست بلندبالاي اعتراضات خاموشدو هفته پيش خودسوزي يك مرد ميانسال در برابر ساختمان مجلس، افكار عمومي را با شوك روبهرو كرد و به يك جنجال رسانهاي انجاميد. رئيس مجلس اين مرد را معتاد ناميد، اما اكنون كه خودكشي او به مرگش منجر شده، مشخص شده كه او معتاد نبوده و تنها به خاطر مشكلات معيشتي و بياعتنايي نمايندگان دست به خودسوزي زده است.
اما اين مرد تنها كسي نبود كه در مقابل يك نهاد حكومتي دست به خودكشي ميزد. پيش از او هم، كمتر از سه هفته قبل، يك نفر در ميان جمع كارگران معترضي كه در مقابل نهاد رياستجمهوري تجمع كرده بودند تا حقوق عقبافتاده خود را مطالبه كنند اما ناكام مانده بودند، دست به خودسوزي زد. بعدا مشخص شد كه او از زلزلهزدگان بم بوده است.
چهار روز پس از خودسوزي در مقابل مجلس، هنوز افكار عمومي از شوك ناشي از اين خبر بيرون نيامده بود كه خبر خودسوزي يك جانباز در برابر ساختمان بنياد شهيد و امور ايثارگران و چند روز بعد هم خبر خودسوزي يك جوان شهرستاني در مقابل دانشگاه تهران، بار ديگر افكار عمومي را تكان داد.
اين خبرها با خبر خودكشي يك سرباز وظيفه با اسلحه گرم در روزهاي گذشته و نيز اقدام جداگانه ديروز دو زن جوان به خودكشي در دو ايستگاه متروي نواب و حسنآباد كه اولي موفق هم بود، تكميل شد تا موضوع خودكشي بر اثر مشكلات اقتصادي و ناهنجاريهاي اجتماعي به يك مسئله جدي براي افكار عمومي تبديل شود.
اگرچه اين چند مورد خودكشي در عرض يك ماه كه چهار مورد از آنها به شكل خودسوزي در مقابل نهادهاي رسمي و حكومتي صورت گرفت،بازتاب گستردهاي در رسانهها داشت، اما خودسوزي و خودكشي در مقابل چشمان ديگران پديده جديدي نيست و دستكم در سه سال گذشته بارها خبرهاي مشابهي درباره آن در مطبوعات و سايتها منتشر شده است.
از خودكشي يك دانشجوي متاهل در جلوي كتابخانه خوابگاه كوي دانشگاه به خاطر مشكلات خانوادگي و مالي، خودكشي كارگر شركت مخابرات راه دور شيراز از فقر، خودكشي كارگر نوجوان به خاطر مشكلات اقتصادي، خودكشي سرباز نگهبان وزارت كشور، تلاش يك مرد مالباخته براي خودسوزي در مقابل مجتمع قضايي خيابان وليعصر تهران، خودكشي يك پستچي در مقابل اداره پست به خاطر مشكلات كاري، خودكشي نوجوان 19 ساله در ايستگاه متروي بهارستان، اقدام یک دختر 21 ساله به خودكشي در ايستگاه متروي امام خميني، خودكشي يك متهم در برابر بازپرس به خاطر اختلاف حساب با شاكي، خودكشي يك زن متاهل در كامياران به خاطر بيسرپناه ماندن شبانه، همه و همه نشانههاي ناآرامي جامعهاي است كه آخرين راه اعتراض و عصيان عليه جامعه را در واكنشي از نوع خودزني جستوجو ميكند.
پيام سياسي يك بحران اجتماعيصاحبنظران مسائل اجتماعي معتقدند افزايش موارد خودكشي، نشانهي "سرخوردگي مفرط" و "ناتوانی جامعه در مدیریت مشکلات و آسیبهای اجتماعی" است و به طور خاص خودسوزيهاي اخير كه در مقابل نهادهاي رسمي صورت گرفته، شكل جديدي از اعتراض به حكومت و "حاوي يك پيام سياسي" است كه فرد خود را هم در راه اعلام اين پيام، قرباني ميكند.
بر اساس جديدترين آمارها، روزانه به طور متوسط 11 نفر در ايران خودكشي ميكنند كه بدين ترتيب مجموع آمار خودكشيهاي موفق در طول سال از 4000 مورد فراتر ميرود. مقامات سازمان بهزيستي كه اين آمار را ارائه كردهاند، در عين حال تصريح كردهاند كه اين آمار تنها مربوط به خودكشيهاي موفق است و تعداد خودكشي ناموفق بين 20 تا 50 برابر اين رقم است!همچنين نتايج يك تحقيق نشان مي دهد كه 90 درصد افرادي كه دست به خودكشي ميزنند، درآمد پايين يا متوسط دارند كه بيش از نيمي از اين رقم مربوط به افراد با درآمدهاي پايين است.
بر اساس يك تحقيق ديگر، ايران يكي از بالاترين آمارهای خودكشي ازنوع خودسوزي را به خود اختصاص داده و بر اساس گزارشي ديگر، 27 درصد خودكشيها به شكل خودسوزي بوده كه 71 درصد اين افراد زنان و متوسط سني آنها نيز 29 سال بوده است.
Sunday, March 1, 2009
خودسوزی ها بازی سیاسی است
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment