پيشنهاد تامين گاز اروپا
تحليل هرالد تربيون از تلاش تهران براي در آمدن از انزوا - چهارشنبه 30 بهمن 1387 [2009.02.18]
آندره کالا
به گفتۀ تحليلگران، بدنبال قطع اخير جريان صادرات گاز طبيعي روسيه به اروپا، ايران تلاش مي کند جايگاه خود را بعنوان تأمين کننده و جايگزين احتمالي روسيه پيدا کند. اين مقدمه چيني هاي ايران در مقابل اقدامات غرب دست کم تاحدودي بخاطر تمايل اين کشور براي تقويت نقش خود در دور جديد ديپلماسي بر سر برنامۀ غني سازي اورانيوم است.
از ديدگاه تاريخي، تهران تلاش کرده است از پتانسيل صادرات گاز طبيعي خود بعنوان يک اهرم سياسي استفاده کند. ايران پس از روسيه دومين ذخائر گستردۀ گاز جهان را داراست و با توجه به اينکه هم يک تأمين کننده و هم قطب ترانزيت گاز طبيعي به اروپا، آسيا و منطقۀ خليج فارس است، در موقعيت ايده آلي قرار دارد. اما عدم موفقيت ايران در پيشبرد حجم چشمگير صادرات گاز طبيعي، تاکنون باعث کند شدن تلاش هاي اين کشور شده است.
با اين وجود، در حال حاضر بنظر مي رسد قدرت نمايي روسيه در کنار چشم انداز بلندمدت افزايش تقاضاهاي جهاني، دولت محمود احمدي نژاد را بر آن داشته است به منظور تعديل انزواي سياسي ايران و مشکلات اقتصادي و نيز خبرساز کردن صادرات گاز طبيعي ايران دست به تلاشي جدي بزند.
تهران در اوج درگيري روسيه و اوکراين بر سر قطع صادرات گاز طبيعي در ماه ژانويه به پاکستان تأکيد کرد بلافاصله قرارداد پيشنهاد شدۀ گازي را امضا کند. پروژۀ "خط لوله صلح" مي تواند تا سال 2012 در هر روز 62.3 ميليون مترمکعب گاز طبيعي پاکستان را تأمين نمايد و مي تواند در آينده به هند نيز کشيده شود. اما اين پروژه تاکنون بخاطر اختلاف نظر بر سر بهاي گاز و همچنين انزواي سياسي ايران معلق مانده است. لازم به ذکر است، ايران صادرات گاز طبيعي خود را به ترکيه نيز دو برابر کرده تا کاهش صادرات روسيه را جبران نمايد.
تهران علاوه بر به کمال رساندن استراتژي نزديکي خود به کشورهاي متعدد، هم اکنون در حال مذاکره با شرکت انرژي گازپروم روسيه دربارۀ يک قرارداد گازي است. اما پيام روشن اين است: بسته به اينکه چه قراردادهايي به انجام برسند، هم امنيت ذخائر گاز طبيعي اروپا و هم توانايي دول غربي در مهار اهداف هسته اي ايران مي توانند در معرض خطر باشند.
با دراز شدن دست ديپلماتيک باراک اوباما رئيس جمهوري آمريکا به سوي ايران، شرايط براي بازي سياسي بر سر امنيت انرژي و هسته اي مهيا شده است. در اين بازي، احتمالا ً بسياري از حرکت ها به اين بستگي دارد که آيا ايران مي تواند قراردادهاي گاز طبيعي خود را بر اساس زمان بندي واقعي عملي کند و در اين ميان واکنش اتحاديۀ اروپا چه خواهد بود. تاکنون بنظر مي رسد مقامات اتحاديه اروپا نه چيزي را رو کرده اند و نه چيزي را حذف کرده اند.
فرران تاررادلاس سخنگوي نمايندۀ انرژي اتحاديه اروپا، آندريس پاي بالگز، مي گويد، "اگر من هم جاي ايران بودم، از گازم بعنوان يک برگ برنده استفاده مي کردم. اما تصور نمي کنم اين استدلال ما را وادار کند موضع گيري خود را تغيير دهيم. امروز، گاز ايران مطلوب ما نيست. اگرچه اگر روزي بتوانيم مسأله غني سازي را حل کنيم، قطعا ً از همکاري با آنها (ايرانيان) صرفنظر نخواهيم کرد."
اما اين واژۀ "روزي" مي تواند يک بلوف باشد. زمان براي همۀ بازيگران اين بازي محدود است. براي ايران، سرعتي که مي تواند بواسطۀ آن صادرات گاز طبيعي خود را افزايش دهد، تعيين کنندۀ اهرم سياسي اين کشور است. تهران در نظر دارد تا سال 2020 توليد فعلي خود را به 475 ميليارد مترمکعب در سال يعني بيش از سه برابر توليد فعلي افزايش دهد، اقدامي که ايران را به يکي از بزرگترين توليدکنندگان گاز طبيعي جهان تبديل خواهد نمود.
به علاوه، اگر دولت ايران بتواند ميزان تقاضاي داخلي خود را پايين نگه دارد، مي تواند با خريداران احتمالي بيشتري وارد معامله شود. شرکت هاي آسيايي و روسي از جمله شرکت هايي هستند که به توسعۀ قراردادهاي گازي با ايران علاقه مندند.
منبع: اينترنشنال هرالد تريبيون، 16 فوريه
Tuesday, February 17, 2009
پيشنهاد تامين گاز اروپا -تحليل هرالد تربيون از تلاش تهران براي در آمدن از انزوا
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment