روزنامه نگاري وابسته به دولت می شود
براساس آئین نامه تازه وزارت ارشاد - یکشنبه 11 اسفند 1387 [2009.03.01]
نادر ايراني
انجمن صنفي روزنامه نگاران ايران با انتشار گزارشی، پيش نويس آيين نامه حرفه اي روزنامه نگاري راكه براي تصويب به هيات دولت رفته است،ناقض هويت كار روزنامه نگاري درايران خواند. براساس اين گزارش "تمامي اختيارات انتخاب هيات صدور كارت هويت خبرنگاري به وزارت ارشاد واگذار شده است، به اين معنا كه 9 عضو این هیات توسط معاون امور مطبوعاتي و اطلاع رساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي انتخاب خواهندشد.ضمن آنکه ریاست این هیات نیز با معاون وزارت ارشاد است.
بر اساس فصل پنجم این آیین نامه تعیین شرايط و مقررات تعليق و ابطال كارت هويت حرفهاي روزنامهنگاري تماما به عهده این كميسيون خواهد بود. معاون مطبوعاتي وزارت فرهنگ ارشاد اسلامي درهمین ارتباط اعلام كرد که تا پايان اسفند قرار است آييننامه كار حرفهاي روزنامه نگاري به تصويب هيات وزيران برسد و از سوي دولت براي اجرا به نهادهاي ذيربط ـ وزارت ارشاد ـ ابلاغ شود.
اين آيين نامه چنانكه در متن آن آمده است، دو سال قبل توسط گروهي از روزنامه نگاران و اساتيد دانشگاه تدوين شد و پیشنهاد دهنده اصلی آن دكتر كاظم معتمد نژاد بود. این آیین نامه بعد از تدوين اوليه در آذر ماه 1385 در هزار نسخه چاپ و در اختيار اهالي مطبوعات و كارشناسان قرار گرفت و انتقاداتی در پی داشت؛ از جمله انجمن صنفي روزنامه نگاران ايران انتقادات خود بر این آیین نامه را کتبی کرد، امااینک با انتشار نسخه دوم روشن شده كه توجهي به اين انتقادات نشده و متن اوليه با كمترين تغييرات به هيات دولت داده شده است .
در سايت انجمن صنفی مطبوعات در این موردمی خوانیم: جدا از تناقضات آشكاري كه برخي از فصول اين متن با قانون كار و حتي قوانين موجود دارد مهمترين و شگفت انگيزترين بخش آن، فصل پنجم اين آيين نامه است كه تمامي اختيارات انتخاب هيات صدور كارت هويت خبرنگاري را به وزارت ارشاد واگذار كرده است، به اين معنا كه از ميان 9 عضوي كه به رياست معاون امور مطبوعاتي و اطلاع رساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تشكيل ميشوند،هر 9 عضو را اين مقام انتخاب ميكند.از اين 9 عضو دو نفر به نمايندگي از وزارت ارشاد(مدير كل مطبوعات و خبرگزاريهاي داخلي،و مدير كل دفتر مطالعات و رسانهها)، دو نفر از مديران مسئول نشريات و خبرگزاريهاي بخش غير دولتي، دو نفر ازتشكلهاي صنفي حرفه روزنامه نگاري، دو نفر از استادان دانشگاهها در رشته روزنامه نگاري كه همه اين ها را معاون وزير انتخاب ميكند. نهاد هاي صنفي و دانشگاه ها حتي اجازه ندارند نمايندگان خود را خود انتخاب و به هيات معرفي كنند.
سايت انجمن صنفي درادامه تاكيد مي كند كه «اين پيش نويس آنگونه كه در متن آمده به هيات دولت ارائه شده است و اينكه هيات دولت چه تغييراتي در آن ايجاد كرده» هنوز اطلاعي از آن ندارد. بنا براين قضاوتهاي سايت و اهالي مطبوعات با توجه به همين متن است.
كامبيز نوروزي: مداخله در امور روزنامه نگارانكامبيز نوروزي در باره آيين نامه حرفه اي روزنامه نگاري به سايت جمهوريت گفته است : آنچه خواهم گفت مبتني بر متني است که در سال 85 توسط دفتر مطالعات و توسعه رسانه ها منتشر شد و به «آيين نامه کار حرفه يي روزنامه نگاري» شهرت يافت.
وي درادامه به چهار محور ازاشكالات وارد بر آيين نامه مذكور اشاره كردوگفت : اولين نکته مورد تاکيد بنده اين است که يک سند صنفي بايد با مشارکت فعال همان صنف تهيه شود. در غير اين صورت، نوعي مداخله در اموري است که از اساس به خود صنف مربوط مي شود.
وي درادامه افزوده: در مقدمه جزوه کوچکي که تحت عنوان «آيين نامه کار حرفه يي» منتشر شده، آمده است که سند با شرکت و حضور آقايان دکتر معتمدنژاد، قاضي زاده، فرقاني، محسنيان راد، عباس سليمي نمين، منصور سعدي، محمود عبدالحسيني، مهدي فضايلي، پرويز اسماعيلي، يونس شکرخواه و رضا مقدسي تهيه و تدوين شده است. البته آقاي شکرخواه بعداً در يک گفت وگوي خصوصي به بنده گفت در اين جلسات حضور نداشته است.
وي درادامه با اشاره به نام كساني كه درمقدمه جزوه آمده است گفت : با اين حال از بين کساني که نام شان آمد، اکثريت بزرگ تر اصولاً روزنامه نگار نيستند. اين ايراد مهمي است که احتمال مطابقت محتواي اين متن را با نيازهاي واقعي صنف روزنامه نگار کاهش مي دهد. همچنان که از شواهد و قرائن پيش نويس سند پيدا است، احکام و مقررات مندرج در اين جزوه نه تنها مطابقتي با نيازهاي واقعي جامعه روزنامه نگاري ندارد، بلکه در اکثر موارد نافي حداقل هاي حقوق روزنامه نگاران ايراني است.
نوروزي ايراد دوم به متن پيش نويس را ورود آن به حوزه قانونگذاري ذكر كرده وگفته است :در اين متن پاره يي مقررات طرح شده است که از حدود اختيارات قوه مجريه فراتر بوده و در قلمرو قانونگذاري وارد شده است. از جمله اين موارد مي توان به مقررات مربوط به فصل سوم پيش نويس که تحت عنوان حقوق و مسووليت هاي روزنامه نگاران تدوين شده، اشاره کرد که بيشتر جنبه ورود به حوزه قانونگذاري دارد و از نظر حقوقي مي تواند فاقد اعتبار تلقي شود.
نوروزي دايره مداخله دولت در امور حرفه روزنامه نگاري راكه «در اين پيش نويس به اعلا درجه خود رسيده است» اشكال سوم اين آيين نامه ذكر كرده وگفته است : اين پيش نويس با ادعاي کمک به استقلال حرفه يي، تامين شغلي و تقويت جايگاه حرفه يي روزنامه نگاران تهيه شده، اما به سهولت تمام، مقدمات تبديل کامل روزنامه نگاري به يک شغل کاملاً وابسته به دولت را فراهم مي کند. به موجب مقررات فصل پنجم اين پيش نويس روزنامه نگاري از سوي دولت به رسميت شناخته مي شود که کارتي به نام کارت هويت روزنامه نگاري داشته باشد. اين کارت توسط کميسيوني به رياست معاون مطبوعاتي وزارت ارشاد صادر مي شود. اعضاي اين کميسيون را هم خود معاون مطبوعاتي منصوب مي کند. در واقع اين متن، اگرچه مدعي استقلال حرفه يي روزنامه نگاران است، اما قوياً استقلال روزنامه نگاران را از ميان مي برد.
اين حقوقدان با تاكيد براينكه «متن آيين نامه حرفه روزنامه نگاري هيچ گونه شناختي از روزنامه نگاري در ايران ندارد و اصولاً فاقد ارزيابي حرفه يي از شغل روزنامه نگاري است» این مسئله را به عنوان ايراد چهارم آيين نامه ذكر كرده ودر ادامه افزوده است : به موجب آنچه در اين پيش نويس پيش بيني شده روزنامه نگاراني که تمايل به دريافت کارت هويت حرفه يي دارند، توسط کميسيون صدور کارت ارزشيابي مي شوند. طبق جدول پيوست اين متن، معيارهاي ارزشيابي بسيار غيرحرفه يي است. به عنوان مثال مدرک تحصيلي در ارزشيابي روزنامه نگاران بيشترين سهم را دارد. تا آنجا که مدرک دکترا به تنهايي 45 تا 55 امتياز دارد اما سابقه کار حداکثر 50 امتياز خواهد داشت. يعني روزنامه نگاري که 30سال سابقه کار دارد ارزش و امتيازش برابر يا حتي کمتر از مدرک دکتراي جواني است که به تازگي از دانشگاه فارغ التحصيل شده است. هر کس که کمترين تجربه يي در حرفه روزنامه نگاري داشته باشد خطاي عظيم اين طرز تلقي را به سهولت درک مي کند.
پيشنويس نسخه دوم
متن پيش نويس آيين نامه كار حرفه اي روزنامه نگاري در پايگاه اطلاع رساني انجمن صنفي روزنامه نگاران منتشر شده است. اين آيين نامه درهفت فصل شامل تعريف روزنامهنگار، قرارداد كار حرفه اي روزنامه نگاري، حقوق و مسئوليت ها ، حمايت از روزنامه نگار، صدور كارت هويت حرفهاي روزنامهنگاري ، شرايط صدور كارت هويت حرفهاي روزنامهنگاري، و شرايط و مقررات تعليق و ابطال تدوين شده است.
Saturday, February 28, 2009
روزنامه نگاري وابسته به دولت می شود
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment