اوباما، دلمشغول تعيين سياستی در برابر ايران
مقاله واشنگتن تايمز درباره پيچيدگی های ايران - یکشنبه 11 اسفند 1387 [2009.03.01]
الی ليک
شورای حکام نهاد ناظر هسته ای بین المللی هفته آينده در وين نشستی را برگزار می کند تا دربارۀ مسأله ايران به بحث و گفتگو بپردازد. با اين حال، ممکن است دولت اوباما حرف زيادی برای گفتن نداشته باشد.
دولت اوباما که ذهن خود را به مشکل اقتصاد داخلی و جنگ در افغانستان و عراق معطوف کرده، هنوز مشغول منصوب کردن افرادی برای تعيين سياست آن کشور در قبال ايران است.
دنيس راس، مذاکره کنندۀ سابق در مسأله اعراب و اسرائيل در دوره رياست جمهوری بيل کلينتون و مشاور باراک اوباما- در کانون بازنگری سياست واشنگتن در قبال ايران قرار گرفته است.
وزارت خارجه آمريکا روز دوشنبه با انتشار خبر انتصاب آقای راس به عنوان مشاور ويژۀ هيلاری کلينتون در امور خليج فارس و آسيای جنوبشرقی- که بعداً از طرف رابرت وود سخنگوی وزارت خارجه به طور اختصار نمايندۀ امور ايران اعلام شد- را به اطلاع عموم رساند.
يک مقام آمريکائی گفت آقای راس به تدوین منشور سياسی امنيت ملی درقبال ايران که رويکرد در مذاکرات و همچنين تحريم های مالی جديد در صورت لزوم را تعيين می کند، کمک خواهد کرد.
درحال حاضر، مسائل خاصی به پيچيده شدن اوضاع منجر شده است که از آن جمله، انتخابات پيش روی رياست جمهوری در ايران و نيز سر کار آمدن دولت تندرو در اسرائيل می باشد.
آقای اوباما در جريان همايش های انتخاباتی از تمايل خود به گفتگوی بدون پيش شرط سخن گفته بود اما مشخص نکرده بود با چه کسی به گفتگو خواهد نشست.
پاتريک کلاسون معاون مدير تحقيقات مؤسسه خاورنزديک در واشنگتن، جائيکه آقای راس قبل از ملحق شدن به وزارت خارجه در آنجا مشغول به کار بود- پيش بينی می کند دولت اوباما ترجيح می دهد برنامه گفتگوی مستقيم با رهبر ايران آيت الله علی خامنه ای را پیگيری کند تا اينکه منتظر بماند ايرانی ها محمد خاتمی را برای يک دوره جديد انتخاب کنند.
آقای کلاسون گفت: «خاتمی در گذشته نشان داده نمی تواند کارهای زيادی را به سرمنزل مقصود برساند. تصميم گيرنده کليدی خامنه ای است، نه رئيس جمهور ايران. بنابراين، سياست آمريکا بايد بر روی نحوه تماس با رهبر عالی ايران متمرکز شود.»احتمالاً حساس ترين موضوع بحث در مذاکرات به برنامه هسته ای مربوط می شود، البته مقامات آمريکائی مايلند دربارۀ افغانستان، عراق و حمايت تهران از گروه های مخالف صلح اعراب و اسرائيل نيز با ايران گفتگو کنند.
از سوی ديگر، برآوردهای اخير آژانس بين المللی انرژی هسته ای نشان می دهد ميزان توليد اورانيوم با درجه خلوص پائين در ايران دست کم گرفته شده بود و تا پايان ماه ژانويه حدود 1008 کيلوگرم از اين ماده توليد شده است.
ديويد آلبرايت، بازرس سابق آژانس هسته ای و مدير مؤسسه علوم و امنيت بين المللی در واشنگتن می گويد اين مقدار اورانيوم درصورت خالص سازی بيشتر، برای توليد يک بمب هسته ای کفايت می کند.
سطح تلاش های ايران برای توليد کلاهک هسته ای نيز نامشخص است. جان او برنن- مشاور ارشد اوباما در امور ضد تروريسم و امنيت داخلی- اکتبر گذشته به واشنگتن تايمز گفت بازداشتن ايران از دستيابی به کلاهک هسته ای تنها از طريق پافشاری ميسر است.
آقای برنن گفت: «برنامه هسته ای ايران طوری است که بايد مطمئن شويم از آن جلوتر هستيم... ما نمی توانيم اجازه در اختيار گرفتن تسليحات هسته ای را به ايران بدهيم. با اين حال، ارعاب نمی تواند ايرانی ها را به دست برداشتن از آن متقاعد کند. مابايد بر روی مخالفت هايمان مانور کنيم و آنها را هوشيارانه متوقف کنيم.»
هنوز معلوم نيست چه کسی مذاکرات با ايران را سرپرستی خواهد کرد. تعيين آقای راس به اين مقام بدون ارائه اختيارتی نظير آنچه به ريچارد هالبروک و جورج ميچل داده شده، ابهاماتی را درباره حوزۀ اختيارات آقای راس بوجود آورده است.همکار سابق راس می گويد وی ترجيح می دهد درحاليکه ايران آماده انتخابات رياست جمهوری در خردادماه می شود، نقش پشت صحنه را برعهده بگيرد.
برخی کارشناسان خاورميانه می گويند قرار گرفتن آقای راس به عنوان سرپرست در مذاکرات ايران و آمريکا اشتباه خواهد بود، و عات آن نيز بی تجربگی وی در تماس با ايرانی ها و نيز ارتباط وی با مؤسسه ياد شده در واشنگتن به عنوان پشتيبان اسرائيل می باشد.
ديويد مک معاون سابق مشاور وزارت خارجه در امور ايران و عراق می گويد: «می دانم دنيس يک ديپلمات آمريکائی توانا و حرفه ای است، اما از ديد ايرانی ها، او فقط يک نماينده برای آمريکاست و به دليل عضويتش در مؤسسه واشنگتن، سابقۀ پشتيبانی از اسرائيلی ها را دارد.»
از سوی ديگر آقای کلاسون می گويد راس می تواند يک نمايندۀ کارآمد برای آمريکا باشد. کلاسون گفت اعتبار آقای راس نزد اسرائيلی ها يک سرمايه بود و نه يک تعهد، زيرا ايران مجهز به سلاح هسته ای از سوی اسرائيل به چشم تهديدی عليه موجوديتش ديده می شود.
به گفته کلاسون، انور سادات رهبر فقيد مصر «از آمريکا خواست در مذاکره با اسرائيل نقش ميانجی را برعهده بگيرد، نه به اين دليل که آمريکا بيطرف بود، بلکه آمريکا را به عنوان تنها کشوری می ديد که می توانست اسرائيل را ملزم به قبول تعهدات کند.»
منبع: واشنگتن تايمز- 26 فوريه
Saturday, February 28, 2009
اوباما، دلمشغول تعيين سياستی در برابر ايران -مقاله واشنگتن تايمز درباره پيچيدگی های ايران
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment