نامه گزارشگران بدون مرز به آقای بارک اوباما رئیس جمهور ایالات متحده امریکا در باره وضعیت آزادی بیان در جهان
در فردای انتشار گزارش سالانه وزارت امور خارجه امریکا در باره وضعیت حقوق بشر در جهان، گزارشگران بدون مرز نامه خود به آقای بارک اوباما رئیس جمهور ایالات متحده امریکا در باره وضعیت آزادی بیان در جهان را منتشر می کند. خانم هیلاری کلینتون در مقدمه گزارش سالانه وزارت امور خارجه امریکا اعلام کرده است که " گسترش حقوق بشر یکی از عوامل اصلی سیاست خارجی ما است" امری که در دولت پیشین اولویت محسوب نمیشد. نامه گزارشگران انتقاداتی به سیاست های ایالات متحده در پیشبرد " جنگ با تروریسم" و نتایج فاجعه بار آن در داخل و خارج کشور است. در این نامه گزارشگران بدون مرز مهم ترین معضلات آزادی بیان و مطبوعات را در جهان طرح کرده است.
آقای رئیس جمهور
سرکار خانم وزیر امور خارجه
گزارشگران بدون مرز سازمان دفاع از آزادی مطبوعات خواهان جلب توجه شما به وضعیت روزنامه نگاران در برخی از کشورهای است که در صدر لیست اولویت دیپلماتیک ایالات متحده امریکا قرار دارند.
اقای رئیس جمهور شما در سفری که در سال ٢٠٠٦ به سودان داشتید، خود سخنگوی مبارزه برای حق اطلاع رسانی و حق دانستن شدید، آنجا که می گوید " آزادی مطبوعات همچون رسیدگی به گلخانه است هیچگاه پایانی ندارد" این کلمات یادآور سخنان رئیسجمهور توماس جفرسون است که گفته بودند: " آزادی ما جز با آزادی مطبوعات نمی تواند تضمین شود و هر گونه محدودیت برای آزادی بیان ما را از هر دو آنها محروم میسازد."
ما بر این باوریم کشوری که اصل اول قانون اساسی خود را به آزادی مطبوعات اختصاص داده است، باید همیار گسترش حقوق بشر در جمع جامعه جهانی باشد، به ویژه در مناطقی از جهان که این حقوق دائما پایمال میشوند. در این باره دستور ٢٢ ژانویه شما مبنی بر تعطیلی اردوگاه نظامی گوانتانمو که پایان دادن به یک افتضاح انسانی و قضایی است خود گامی مثبت در این راستاست. همچنین ما منتطریم تا کنگره جدید، قانون فدرال در تضمین حق حفظ منبع خبر برای روزنامهنگاران را به تصویب رساند تا انها را از محکوم به زندان شدن همچون در دوره ریاست جمهوری قبلی که دوره محدودشدن ازادی های عمومی بود، نجات دهد. این امر نه تنها دفاع از یک اصل بنیادین روزنامه نگاری جستجوگرانه که همچنین دفاع از کیفیت اطلاعرسانی است. مردم ایالات متحده امریکا شایسته بهرمند شدن از این حق هستند.
به نام حقوق بشر سخن گفتن ایالات متحده امریکا مستلزم پذیرش الزامات ویژهای است ، به خصوص در مناطقی که نیروهای نظامی شما حضور دارند. آغاز جنگ عراق از سال ٢٠٠٣ مرگبارترین جنگ تاریخ معاصر برای روزنامهنگاران داخلی و خارجی است، و ارتش امریکا مسئولیت سنگینی در برخی از این وقایع اندوهبار دارد، ضرورت خروج نیروهای نظامی که شما زمانبندی ان را تا سال ٢٠١١ اعلام کرده اید، باید با تضمین صلح اجرا شود.
در افغانستان ارتش امریکا در اغلب موارد مانع انجام وظایف آزاد روزنامهنگاران می شود، در های زندان بگرام همچنان بر روی رسانهها بسته است. مشاهدات هیات گزارشگران بدون مرز در ماموریت خود در ژانویه ٢٠٠٩ موید این امر است که حمایت امریکا از روند دمکراسی در افغانستان مانع نقض آزادی اطلاع رسانی و حق مطلع شدن از سوی دستگاه قضایی افغانستان نشده است. شاهد آن محکومیت شدن پرویز کامبخش روزنامه نگار و دانشجوی رشته روزنامهنگاری به ٢١ سال زندان از سوی دادگاه تجدیدنظر کابل است، وی تنها برای بارگذاری مقاله " آیههای زن ستیز در قران" از روی اینترنت به این حبس سنگین محکوم شده است.
انتخاب گفتگو با برخی از قدرت های جهانی نباید وظایف حقوقی بشری شما را در بنبست قرار دهد. در چین برگزاری بازیهای المپیک تاثیر اندکی در رعایت و گسترش آزادی بیان داشتند. ما انتظار داریم که هلاری کلینتون وزیر امور خارجه به هنگام سفر اتی خود در تاریخ ٢٠ تا ٢٢ فوریه، مقامات مسئول این کشور را ترغیب به آزادی زندانیان عقیدتی کند. " گفتگوی قابل فهم" که شما خواهان ان هستید، باید با فراتر رفتن از ملاحظات اقتصادی و بازرگانی به انجام وعدهها داده شده منجر شود. در بزرگترین زندان جهان برای روزنامهنگاران مستقل و وبنگاران معترض، تقریبا شنیدن رادیو صدای امریکا و رادیو صدای آسیا آزاد، و مراجعه به سایتهای روزنامههای خارجی و امریکایی همچون نیویورکتایمز، بدلیل مسدود شدن سایت ها، ناممکن است.
"دست دراز شده شما به سوی ایران"، بزرگترین زندان روزنامهنگاران و وبنگاران در خاورمیانه،که امکان اتصال به اینترنت ان وابسته به ایالات متحده امریکا است، باید با پذیرش تعهداتی انجام شود. از جمله رفع مسدود سازی و سانسور تحمیل شده بر شبکه اینترنت، رسانههای داخلی و خارجی و پایان دادن به آزار و اذیت های قضایی امنیتی برای روزنامهنگاران و زنان مدافع حق برابری، مدافعان حقوق بشر و از جمله شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل و رئیس کانون مدافعان حقوق بشر ایران.
تاریخ نشان داده است و شما نیز به خوبی بر آن باور دارید که در انزوا قرار دادن کشورهایی با رژیم های سرکوبگر ،در بیشتر موارد به وخیمتر شدن وضعیت کشور منجر شده است، بدون آنکه تغییری در روش حاکمان ایجاد شود. به همین دلیل ما توجه ویژه ای به وساطت وزارت امور خارجه به نفع تقسیم قدرت میان نیروهای سیاسی حاضر در زیمبابوه داریم. شرکت حزب مورگان تسونجیریا در دولت یکی از شرایط اولیه و اساسی برای تامین آزادی و از جمله اصلاح کامل قانون مطبوعات و دسترسی به مطبوعات خارجی درکشوری کاملا مسدود شده است. اگر دولت های غربی علیه روبرت موگابه صدای خود را بلند کردند، سکوت آنها در برابر استبداد حاکم بر اریتره غیر قابل فهم است.
اقای رئیس جمهور، با توجه به علایق شما به شرق آفریقا ما بر این باوریم قابل پذیرش نیست دولت اسمره که برخی از دولتمردان ان دارای ملیت امریکایی هستند، تبعیدیان اریترهای را با گروگان گرفتن افراد خانوادهشان در داخل کشور تحت فشار قرار دهند. گزارشگران بدون مرز سالهاست تلاش میکند که داراییهای برخی از رهبران شناخته شده که دست در ترور و شکنجه داشتهاند، در امریکا مسدود و ورودشان به امریکا ممنوع شود. همچنین در این باره سفیر اریتره در آمریکا باید احضار و موارد فوق به وی گوشزد شود. همین فشار نیز باید به دولت گامبیا وارد شود که تاکنون فراخوان جامعه جهانی، و دادگاه "سداو" را در باره ناپدید شدن شیف ابراهیم مانه روزنامهنگار دیلی ابزرور را ناشنیده میگیرد. با این منطق به صلاح سرویس های اطلاعاتی امریکا است که همهی اطلاعات مربوط به قتل روزنامه نگار ته پون در سال ٢٠٠٤ را منتشر کنند. گزارشگران بدون مرز که دو گزارش تحقیق و بررسی در این باره منتشر کرده است، مدارکی در دست دارد که نشان می دهند سرویس های اطلاعاتی تحت حمایت رئیس جمهور یحیی جامه در این قتل دخالت داشته اند.
در جهان بسیاری از دولتهای با اتخاذ گفتمانی دوگانه سعی در منحرف کردن جایگاه واقعی مبارزه با مصونیت از مجازات دارند. چگونه میتوان با کشورهایی که اطلاعات را شدیدا کنترل میکنند، رابطهی دیپلماتیک جدی که صلح و امنیت را تامین کند، برقرار کرد. سوریه نمیتواند همزمان خود را هم طرف مذاکره معتبر در خاورمیانه بخواند و هم اصولی را که به این مدعا اعتبار میبخشد نقض کند. سوریه باید متعهد به ازاد کردن همهی وبنگاران معترض، روزنامهنگاران و دهها مخالف و زندانی عقیدتی شود که به شکل خودسرانه بازداشت شدهاند. این خواست، از بیرمانی نیز که دهها روزنامهنگار را در وضعیت نابسامان زندانی کرده است درخواست شود. تمدید اختیارات سازمان ملل متحد در این کشور برای ایالات متحده پیروزی است که بدون آن ارتباط با دیکتاتورهای نظامی حاکم بکلی قطع میشود. این انزوا خطرناک و و حاصل آن نقض فاحش حقوق بشر در پنهان است.
انسجام و اعتبار سیاست خارجی ایالات متحده امریکا بستگی به توان دولت این کشور در نشان دادن واکنش و هوشیاری نسبت به نقض حقوق بشر در خود امریکا و در نزد متحدان و شرکای دولت شما دارد. روسیه بعنوان عضو شورای امنیت و بازیگر پرنقش جهان چند قطبی، درخور نگاهی ویژه است. خلع سلاح هر چند گامی ضروری اما برای جلب اعتماد جامعه جهانی نسبت به روسیه ناکافی است. تنها دلیل عدم پذیرش شفافیت از سوی کرملین را میتوان سرکوب نگران کننده جامعه مدنی و مخالفان دانست. آناپوليتوکفسکاپا که در سال ٢٠٠٦ به قتل رسید، بدون شک بهای اطلاعرسانی در باره جنایات هولناک مرتکب شده از سوی ارتش روسیه در چچنی را پرداخت کرد. تسلیم شدن حکومتهای دمکراتیک به وسوسه انجام بدترین اعمال، هیچگاه نمیتواند از چشم جامعه جهانی و رسانههای آن پنهان بماند. حمله اسرائیل به غزه که شما را ترغیت به برگزینی فرستادهای ویژهای در این منطقه کرد، يادآور این امر است.
چون دیگر کشورهای مهاجر پذیر ایالات متحده امریکا باید خود را آماده پذیرش و دادن پناهندهگی به روزنامهنگارانی کند که از سرکوب و ترور مجبور به فرار شدهاند. افغانی، ایرانی، اریترهای و همچنین از کشورهای همسایه از جمله روزنامه نگار مکزیکی امیلیو گیترز سوتو که به مدت ٧ ماه ناعادلانه برای اقدام به فرار و نجات جان خود و دختر جوانش در سرویس مهاجرت الپاسو در بازداشت بسر برد. این حادثه یکی از نتایج جنگ کارتلهای قاچاقچیان مواد مخدر است که با اعمال خشونت مقامات مسئول مکزیکی به وخامت بیشتر گرایده است.
در امریکای لاتین تباهی قاچاقچیان و شبهنطامیان دستاوردهای قانون اساسی دمکراتیک را از محتوا خالی کرده است. در این باره ما و برخی از نمایندگان پارلمان امریکایی خواهان بازنگری در "نقشه کلمبیا" که طرحی پرخرج برای شهروندان امریکای ایت و امر مبارزه با قاچاقچیان مواد مخدر را به پیش می برد،هستیم. پرداخت هزینه آن باید با اقدامات مقامات کلمبیایی در رعایت حقوق بشر مشروط شود. اقدامات خطرناک و اظهارات غیر مسئولانه رئیس جمهور آلوارو اوریبا، بسیاری از روزنامهنگاران را که از حمایت بهرهمندنمیشوند، در معرض خطر قرار داده و یا وادار به مهاجرت کرده است. در آخر ما خواهان سبک کردن تحریم ها علیه کوبا هستیم. این اقدام شاید بتواند مقامات کوبایی وادار به در پذیرش انتظارات جامعه جهانی کند. در تنها کشور قاره که از مطبوعات آزاد محروم است، بیست و سه روزنامهنگار در میان دویست زندانی سیاسی کشور قرار دارند، یاری رساند. تحریمهای اعمال شده که تقریبا تمامی آنها از سوی مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسیدهاند، فقط به تقویت رژیم کاستریست و ایجاد مشکلات فراوان برای مردم کوبا انحامیده است. اینده این جزیره به ان بستگی دارد.
و با سپاس از توجه و در انتظار پاسخی از سوی شما ، بهترین آرزوهای مرا پذیرا باشید.
ژان فرانسوا ژولیارد
دبیر اول گزارشگران بدون مرز
پاریس - ١٧ فوریه ٢٠٠٨
پاریس - ١٧ فوریه
Thursday, February 26, 2009
نامه گزارشگران بدون مرز به آقای بارک اوباما رئیس جمهور ایالات متحده امریکا در باره وضعیت آزادی بیان در جهان
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment