فوريت رسيدگي به پرونده هسته اي ايران
تحليل لوموند از واكنش غرب به گزارش اخير اژانس - یکشنبه 11 اسفند 1387 [2009.03.01]
در حالي كه دولت اوباما هنوز سياست آمريكا در رابطه با ايران را نهائي نكرده است، چنين به نظر مي رسد كه روزنه ها براي يافتن راه حلّي كه به آشفتگي موجود در پرونده هسته اي ايران خاتمه دهد، به نحو اجتناب ناپذيري بسته تر شده اند.
ايران اكنون با در اختيار داشتن مقادير لازم اورانيوم غني شده ضعيف پا به مرحله اي گذاشته است كه معناي آن بسيار روشن است. بنا به آخرين گزارش آژانس بين المللي انرژي اتمي كه در 19 فوريه انتشار يافت اين مقدار اورانيوم به ايران اجازه مي دهد، در صورتي كه بخواهد، مواد شكاف پذير مورد نياز در ساخت سلاح اتمي را توليد كند.
بر اساس تحليل سازمان هاي اطلاعاتي آمريكا در دسامبر 2007 ايران" احتمالاً در فاصله 2010 تا 2015 قادر به توليد اورانيوم غني شده قوي [ مواد شكاف پذير] براي توليد سلاح( اتمي) خواهد بود". گزارش اخير سازمان انرژي اتمي نشاندهنده كوتاهتر شدن زمان پيش بيني شده از جانب سازمان هاي اطلاعاتي آمريكاست.
گري سامور، كارشناس آمريكائي كه امروز مأمور رسيدگي به مسائل مربوط به تكثير سلاح هاي هسته اي در كاخ سفيد است در سپتامبر 2008 در گفت و گو با لوموند اظهار داشت كه از جنبه نظري دانشمندان ايراني با در اختيار داشتن 1000 كيلو گرم اورانيوم غني شده ضعيف ممكن است بتوانند در عرض شش ماه مواد شكاف پذير توليد كنند. و حالا به اين مرحله رسيده ايم زيرا به گزارش سازمان انرژي اتمي مقدار اورانيوم غني شده ضعيفي كه ايران اكنون در اختيار دارد 1010 كيلو گرم است.
سوزان رايس، سفير جديد آمريكا در شوراي امنيت سازمان ملل در واكنش به گزارش آژانس اظهار داشت كه" ما و متحدان مان بايد فوراً و بدون معطلي به كار بر روي مسئله" هسته اي ايران بپردازيم. همزمان با تعيين دنيس راس فرستاده سابق آمريكا به خاورميانه در مقام مشاور" منطقه خليج" هيلاري كلينتون، وزير امور خارجه آمريكا، هم اكنون تلاش هاي ديپلماتيك در سطوح مختلف جريان دارد. از يك طرف ارسال پيام هاي مبني بر آمادگي آمريكا براي مذاكره مستقيم با تهران، هرچند هنوز كسي نمي داند اين مذاكرات به چه شكل آغاز خواهد شد ــ دنيس راس سابقاً تمايل خود را براي مذاكره از مجاري سري اعلام كرده بود. از جانب ديگر فشار اروپا به سركردگي انگليس و فرانسه و آلمان براي تصويب تحريم هاي تازه. غربي ها تحريم ها را مؤثر مي دانند بخصوص حالا كه قيمت مواد سوختي، منبع اصلي در آمد ارزي ايران، سقوط كرده است. و بالاخره تلاش دولت آمريكا در زمينه حساس يافتن عرصه اي براي توافق با روسيه و چين به منظور قرار دادن جمهوري اسلامي در تنگناي بيشتر. پس از ديدار اخير هيلاري كلينتون از چين احتمال مي رود كه اين مسئله در دستور كار وي ضمن ديدار با همتاي روس خود، سرگئي لاوروف، در ژنو قرار گيرد زيرا احتمال روي كارآمدن گروه "بازها" در اسرائيل بر نگراني ها نسبت به طرح مجدد گزينه نظامي دامن زده است.
طرف هاي اروپائي، به خصوص مقامات فرانسوي مايلند كه ايالات متحده تا وقتي كه انتخابات رياست جمهوري ماه ژوئن در ايران برگزار نشده، پيشنهاد جامعي به ايران ارائه ندهد زيرا به اعتقاد آنان در دوران انتخابات توقف ساز و كار قدرت در تهران امكان هر گونه امتياز دهي از سوي ايران را منتفي مي سازد. از طرف ديگر كشورهاي غربي با دقت تمام منتظرند ببينند "رهبر عالي" ايران، علي خامنه اي در اين انتخابات تا چه حد به محمد خاتمي اصلاح طلب ميدان خواهد داد.
علاوه بر همه اين ها پاريس مصراً بر تعليق برنامه غني سازي اورانيوم از سوي ايران، پيش از آغاز مذاكرات پاي مي فشارد و معتقد است كه نبايد به تهران اجازه داد كه ضمن وقت كشي برنامه خود را براي دستيابي به قدرت هسته اي نظامي پيش ببرد. لازم به تذكر است كه باراك اوباما در اظهارات اخيرش از خواست كشورهاي غربي مبني بر تعليق غني سازي اورانيوم، مندرج در قطعنامه هاي شوراي امنيّت سازمان ملل، به طور واضح حرفي به ميان نياورده است.
گري سامور، مشاور آقاي اوباما نسبت به ارزيابي روس ها از مسئله قريب الوقوع بودن خطر ايران اتمي، ابراز ترديد كرده است. به نظر مسكو تهران قصد عبور به مرحله ساخت سلاح اتمي را ندارد و فقط مي خواهد به آستانه قابليت هاي فني برسد. روس ها پرونده اتمي ايران را از زاويه برقراري توازن قدرت با واشينگتن و ايجاد يك منطقه نفوذ در اروپا نگاه مي كنند.
به گفته آقاي سامور ايران با در اختيار داشتن هزار كيلوگرم اورانيوم غني شده ضعيف، ممكن است پيش از اقدام سريع به توليد مواد شكاف پذير، در صدد افزودن بر تعداد سانتريفوژ هاي خود بر آيد. تهران روز چهارشنبه 25 فوريه تعداد سانتريفوژ هاي فعال خود را 6000 اعلام كرد و اضافه كرد كه در نظر دارد" از حالا تا پنج سال ديگر" تعداد آن ها را به 50هزار برساند. در صورت تحقق اين امر زمان لازم براي گذر به توليد مواد شكاف پذير به ميزان زيادي كاهش خواهد يافت(و به چند هفته يا حتي چند روز خواهد رسيد). اين كاهش زماني قابليت واكنش نشان دادن غرب را، در صورت بروز بحران، محدود خواهد كرد.
محمد البرادعي مدير آژانس بين المللي انرژي اتمي ضمن عبور از پاريس در ماه اخير در تفسيري اظهار داشت كه منظور ايران دستيابي به اجزاء سلاح هسته اي است( كه به اعتقاد وي" نوعي بيمه عمر براي نظام ايران به شمار مي رود") امّا هيچكس نمي داند كه آيا ايران روزي تصميم به سرهم كردن اين اجزاء خواهد گرفت يا نه. اين همان شكافي است كه ديپلماسي مي خواهد هر جور شده از آن رد شود.
منبع: لوموند 26 فوريه
Saturday, February 28, 2009
فوريت رسيدگي به پرونده هسته اي ايران -تحليل لوموند از واكنش غرب به گزارش اخير اژانس
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment