تندروها؛ سخت اما مصلحت انديش
َنگاه کريستين ساينس مانيتور به سياست اوباما در قبال ايران -
پنجشنبه 1 اسفند 1387 [2009.02.19]
اسکات پترسن
محافظه کاران ارشد ايران با ايجاد مانع و پافشاري بر روي برخي مواضع، دولت اوباما را که به دنبال راهي براي آغاز گفتگو با جمهوري اسلامي و مصالحه است، در تنگنا قرار داده اند.
به نظر مي رسد پس از 30 سال دشمني و خصومت، چنين موضع گيري هائي به ناممکن شدن تغيير منجر شود. با اين حال تحليلگران مي گويند ممکن است چنين مواضعي، بازتابي از يک بلوف سياسي باشد، زيرا اين سيد علي خامنه اي رهبر عالي ايران است که تصميم آخر را درباره برقراري هرگونه رابطه اي با آمريکا مي گيرد.
حسين شريعتمداري از جمله افراد گوش به فرمان رهبر ايران است که مديريت روزنامه تندروي کيهان را برعهده دارد و درعين حال، نماينده خامنه اي در آن روزنامه است. او نتيجه گيري سخت گيرانه اي از اقدامات گذشته آمريکا در ايران، از کودتاي طرح ريزي شده سيا در سال 1953 گرفته تا منفجر شدن هواپيماي مسافربري ايران توسط ناو آمريکائي در سال 1988 که منجر به کشته شدن 290 مسافر شد، دارد. شريعتمداري در مصاحبه اي گفت: «از آن زمان تا کنون آمريکا هر روز يک مشکل جديد بوجود آورده است، حالا هم بر روي مسأله هسته اي دست گذاشته است. اين بهانه است. آنها يک چيز ديگر براي بهانه جوئي پيدا مي کنند. با درنظر گرفتن همه اينها، آمريکا دشمن ماست ، پس جائي براي دوستي باقي نمي ماند.»
ديدگاه هاي خشک شريعتمداري موحب شده وي را با مجري راديوئي تندروي آمريکا- راش ليمبا- مقايسه کنند. با اين حال تحليلگران مي گويند خامنه اي گاه و بيگاه براي حفظ نظامي اسلامي، دست به مصلحت انديشي زده است. او در گذشته اجازه کمک به آمريکائي ها در مسائلي نظير افغانستان و عراق را داده است.
ريچارد هولبروک فرستاده آمريکا به افغانستان نير در هفته جاري گفت «کاملاً آشکار است ايران نقش مهمي در افغانستان ايفا مي کند.» و اينکه ايران «وظيفه قانوني هم براي ايفاي نقش در منطقه دارد.» مطمئناً اين اظهارات با استقبال ايران روبرو شده است.
صداي مصلحت انديشانه تري از سوي علي لاريجاني، رئيس مجلس ايران و چهره نزديک به خامنه اي، به گوش مي رسد. وي گفت: «آمريکا در گذشته پا بر روي حقوق ايران گذاشته است.» اين مذاکره کننده ارشد سابق ايران روز يکشنبه در تهران گفت: «ضمناً آمريکا بايد نحوۀ رفتار خود در برابر مردم ايران را تغيير دهد. آمريکا بايد به جاي بازي بوکس، شطرنج بازي کند.»
يک بازمانده جنگي مي گويد بدترين سناريو به مواضع افراطي خامنه اي باز مي گردد. «برخي اعتقاد دارند ايران هيچگاه قدرتمندتر از اين نبوده است، و دشمنان ايران هيچگاه ضعيفتر از اين نبوده اند، بنابراين اکنون زمان مصالحه نيست.»
آقاي احمدي نژاد شروطي را براي گفتگو تعيين کرده که پذيرش برنامه هسته اي ايران از سوي آمريکا، پذيرفتن ايران به عنوان قدرت منطقه اي، عذرخواهي آمريکا به خاطر رفتار «سلطه گرانه» در گذشته از آن جمله اند. در عين حال، محافظه کاران افراطي نيز از واژۀ دوستانه «گفتمان» با آمريکا سخن به ميان آورده اند.
احمد توکلي چهره بانفود محافظه کار و رئيس مرکز تحقيقات مجلس ايران مي پرسد: «ما براي برقراري رابطه با آمريکا چه کار نکرده ايم؟ رئيس جمهور ما نامه فرستاد و انديشمندان آمريکائي را دعوت کرده است. او خواستار مناظره با جورج بوش هم شده بود. ما هميشه دنبال رابطه بوده ايم، اما نه با امپرياليسم.»
محافظه کاران ايران مي گويند اقدامات آمريکا عليه ايران حقيقت دارند، درحاليکه اتهامات متقابل آمريکا از جمله نقش ايران در حملات سال 1983 به کشتي هاي آمريکائي و سفارت آمريکا در لبنان و يا دست داشتن در انفجار پايگاه هاي نظامي آمريکا در عربستان سعودي فقط «اتهام» هستند.
وقايع حال حاضر به روشن تر شدن موضوع کمک مي کنند. واکنش سرد آمريکا در برابر تهاجم اسرائيل به غزه و تلفات زياده از حد فلسطيني ها در اين ماجرا، آزموني بود که به اعتقاد دست راستي هاي ايران، اوباما در آن شکست خورده است.
شريعتمداري در اين باره مي گويد: «در بحث غزه، 100000 نفر از مردم انگلستان به اعتراض دست زدند. آقاي اوباما هيچ موضعي اتخاذ نکرد. مردم دنيا مي بينند چه اتفاقي افتاده و با اين حال، اوباما سکوت کرده است. چطور مي توانند انتظار تغيير را داشته باشند؟»شريعتمداري سرنوست تيم بدمينتون زنان آمريکا که ابتدا براي شرکت در مسابقات 6 فوريه به ايران دعوت شدند اما سپس براي آنها رواديد ورود به ايران صادر نشد، را به غزه ربط مي دهد.
تحليلگران در آمريکا مي گويند از ديد تهران، بعيد است آمريکا دست از پشتيباني از اسرائيل بردارد. در ضمن انتظار نمي رود ايران در پشتيباني از حماس و حزب الله ترديدي به خود راه بدهد. علي اکبر هاشمي رفسنجاني رئيس جمهور اسبق ايران به تلويزيون المنار متعلق به حزب الله لبنان گفت: « آنها ما را به پشتيباني از تروريسم متهم مي کنند و از حزب الله لبنان و مقاومت فلسطين نام مي برند. آيا اينها تروريسم است؟ اينها مردم مخالفي هستند که به مقاومت مشغول اند.»
ايران و آمريکا مي گويند منتظر علائم مثبت هستند اما درعين حال منتظرند طرف ديگر تغيير را آغاز کند. شريعتمداري نيز مي گويد روابط نزديک، چارۀ کار نيست. «تحريم ها، آسيب به بار آورده اند. اما هزينه اي که آنها مي خواهند براي خلاص شدن از تحريم ها پرداخته شود، خيلي بيشتر است. ايران روابطش را با آمريکا قطع کرد، و در عين حال به فضا دست يافت و دانش فني هسته اي کسب کرد و قدرت بيشتري در منطقه به دست آورد.»
منبع: کريستين ساينس مانيتور- 18 فوريه - 2008
No comments:
Post a Comment