معضل ایران بدون روسیه حل نمی شود
مقاله کريستين ساينس مانيتور دربارۀ مثلث ايران، روسيه و آمريکا - یکشنبه 4 اسفند 1387 [2009.02.22]
جان هيوز
چند ماه پيش در يک ملاقات خصوصی با برنت اسکاکرافت، مشاور سابق امنيت ملی و يکی از معقول ترين افراد حوزۀ روابط خارجی آمريکا، از وی دربارۀ معضل ايران سؤال کردم. او هم پاسخ داد «معضل ايران بدون روسيه حل نمی شود.»شايد يک نفر در داخل دولت اوباما اين حرف را شنيده باشد!
همه علائم حکايت از آن دارد که دولت اوباما قصد دارد در ازای فشار روسيه به ايران برای دست برداشتن از برنامه تسليحات هسته ای، از استقرار سپر دفاع موشکی صرفنظر کند. طراحی استقرار اين سيستم دفاعی در نزديکی قلمروی روسيه، در دورۀ دولت بوش صورت گرفته بود.
روس ها از همان ابتدا نيز با اجرای اين طرح در لهستان و جمهوری چک مخالف بودند و روابط را در تمام سطوح با تهديد روبرو کردند. دولت بوش از قصد خود برای دفاع در برابر تهديدات موشکی بالقوه ايران سخن می گفت و اصرار داشت اين سيستم دفاعی هيچ تهديدی عليه روسيه محسوب نمی شود.
جو بايدن معاون رئيس جمهور آمريکا در سخنرانی اوائل ماه جاری در مونيخ آلمان از تمايل آمريکا برای گفتگو با روس ها دربارۀ طرح دفاع موشکی خبر داد. هيلاری رودهام کلينتون وزير خارجه نيز گفت «درصورتيکه ايران برنامه تسليحات هسته ای خود را متوقف کند، آمريکا در خصوص طرح دفاع دربرابر موشک های بالستيک تجديد نظر خواهد کرد.»
از سوی ديگر، باراک اوباما در مصاحبه خود با شبکه تلويزيونی العربيه گفته بود: «اگر کشورهائی نظير ايران مشت خود را باز کند، دست دوستی ما را پيدا خواهند که به سويشان دراز شده است.»
بنابراين سؤال اين است که آيا روسيه به باز کردن مشت ايران در خصوص برنامه مشکوک توليد موشک های هسته ای کمک خواهد کرد يا خير. روسيه به دليل پيوندهای نزديک اقتصادی و نظامی با ايران، صاحب ابزارهای خاص خود است. ضمناً روسيه در برنامه مشکوک هسته ای ايران مشارکت داشته است. ممکن است اکنون زمان خاصی باشد: ايران همزمان با بزرگداشت سی امين سالگرد انقلاب خود در ماه گذشته، ماهواره ای را به کمک موشک سفير 2 به فضا پرتاب کرد. به نظر می رسد اين موشک، شکل تغيير يافته ای از موشک شهاب- 3 باشد که قادر به حمل کلاهک هسته ای است.
برخی تحليلگران نظامی آمريکا از همان ابتدا با ديده ترديد به طرح استقرار سيستم دفاع موشکی در لهستان و جمهوری چک ديدۀ نگاه می کردند و آنرا برای روسيه تحريک کننده قلمداد می کردند. به هرحال اگر ايران از توسعه تسليحات هسته ای چشم پوشی کند و شواهد نيز بر آن صحه بگذارد، ديگر نيازی به سيستم دفاع موشکی نيست.
آگاهی از مقاصد روس ها هميشه دشوار بوده است. همانطور که وينستون چرچيل 70 سال پيش گفته است: «اين يک ابهام پيچيده شده درداخل معمائی مرموز است.» تغيير چندانی از آن زمان تا کنون اتفاق نيفتاده است و رفتار فعلی روسيه در قبال آمريکا نيز، آميزه ای از پيشدستی و خشونت طلبی است. عليرغم غبار ترديدی که در مسکو عليه آمريکائی ها پراکنده شده است، انگيزه هائی نيز برای همکاری با دولت اوباما به چشم می خورد.
آيا اين می تواند به استفاده روسيه از نفوذ قابل توجه خود بر ايران، برای مهار برنامه تسليحات هسته ای آن کشور منجر شود؟ روسيه اصلاً مايل نيست ايران را به عنوان يک قدرت هسته ای درخاورميانه ببيند. با اين حال، روسيه قبل از آنکه ابزارهای سياسی لازم برای پيگيری اين رويداد را به کار بگيرد، چشم به دريافت امتيازاتی خواهد دوخت. بايد ديد آيا صرفنظر کردن از طرح ضد موشکی آمريکا در اروپای شرقی، همان امتياز لازم محسوب می شود يا خير.
ضمناً بايد ديد آيا روس های مکار از پس معامله دیپلماتيک با ايرانی های مکارتر بر می آيند يا خير. در دنيای درحال تغيير فعلی، که قدرت ها تضعيف و يا تقويت می شوند و همکاری و اتحاد قابل جابجا شدن است، ايران بايد تصميم بگيرد چگونه کشوری می خواهد باشد. نزول بهای نفت، اقتصاد ايران را آسيب پذير کرده است. دانشجويان در تلاطم هستند. در بازار نيز تظاهراتی عليه تصميمات دولتی برپا شد. انتخابات خردادماه نيز درحالی در پيش است که محمود احمدی نژاد به پس زدن دنيای خارج مشغول بوده، از عمل به وعده های اقتصادی خود بازمانده است و ضمناً قرار است با چالش محمد خاتمی، رئيس جمهور اصلاح طلب سابق روبرو شود.
آيا ايران می خواهد يک زورگوی هسته ای منطقه ای باشد که خود را با تفسير متحجرانه ای از اسلام پيوند زده است، و يا می خواهد کشوری در حال پيشرفت و تحرک باشد که با استفاده از استعداد مردم خود در پی دست و پا کردن جايگاهی در بين کشورهای دنياست؟
منبع: کريستين ساينس مانيتور- 19 فوريه
Saturday, February 21, 2009
معضل ایران بدون روسیه حل نمی شود -مقاله کريستين ساينس مانيتور دربارۀ مثلث ايران، روسيه و آمريکا
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment