بودجه در وضعيت بحران
قيمت نفت از 35 دلار كمتر شد - پنجشنبه 1 اسفند 1387 [2009.02.19]
جواد ملكزاده
همزمان با تصويب نرخ 37.5 دلاري براي هر بشكه نفت در كميسيون تلفيق بودجه، گزارشها حاكي از آن است كه قيمت نفت در بازار آسيا به زير 35 دلار براي هر بشكه رسيده است. اين اتفاق كه به كاهش درآمدهاي دولت و كسري در بودجه سال 88 خواهد انجاميد، درست يك روز پس از آن رخ داد كه احمدينژاد ادعاي همه كارشناسان در خصوص كسري بودجه سال آينده را تكذيب كرد و واكنش تند نمايندگان مجلس را برانگيخت.
جلسه مجلس هشتم ديروز هم مثل بيشتر چهارشنبههاي دو ماه گذشته، با تشنج همراه بود؛ اعتراض نمايندگان به لاريجاني به خاطر پذيرش غيرقانوني اصلاحيه بودجه، پس از اعتراض لاريجاني به اظهارات تخريبي احمدينژاد عليه مجلس و ديوان محاسبات، فضايي سنگيني را پيش روي ناظراني كه منتظر تعيين تكليف دو لايحه مهم در دست بررسي در مجلس هستند، پديد آورد.
نمايندگان مجلس از يك ماه پيش لايحه هدفمند كردن يارانهها را در دست بررسي دارند كه تاكنون با انتقادهاي زيادي همراه بوده است. با اين حال و در شرايطي كه دستكم نيمي از كميسيونها با اين لايحه مخالفت كرده و به آن راي ندادهاند، وزير اقتصاد تهديد كرده كه اگر مجلس لايحه را تا ابتداي هفته آينده از تصويب نگذراند، دولت لايحه را پس ميگيرد.
مجلس همچنين لايحه جنجالي بودجه 1388 را در دست بررسي دارد كه از اواسط هفته جاري به مرحله بررسي در كميسيون تلفيق بودجه رسيد و در اولين گام، تصويب ماده واحده آن با عدم همراهي 14 نماينده از مجموع اعضاي كميسيون تلفيق تصويب شد تا مشخص شود كه اين لايحه در اندك زمان باقيمانده راه پر پيچ و خمي را تا تصويب نهايي طي خواهد كرد.
بازار نفت، دروغ احمدينژاد
تا اينکه ديروز بالاخره اتفاقي كه بسياري از كارشناسان منتقد دولت پيشبيني ميكردند اما با انكار سرسختانه احمدينژاد و مردان اقتصادياش مواجه بود، رخ داد و قيمت نفت در بازار نه تنها از قيمت تعيين شده در بودجه كمتر شد، بلكه از كف 35 دلار هم پايينتر رفت تا در شرايطي كه هنوز 24 ساعت از تكذيب كسري بودجه 88 در مصاحبه تلويزيوني احمدينژاد نگذشته، دروغ بودن سخنان وي ثابت شود.
احمدينژاد سه شنبه شب در گفتوگوي زنده تلويزيوني خود با مردم گفت: "ما مطلقا كسري بودجه نداريم و با مجلس صحبت كردهايم كه اگر در جايي احساس ميكند درآمدي محقق نخواهد شد به ما بگويد تا به جاي آن منابع ديگري را معرفي كنيم."
با اين حال كمتر از نصف روز پس از اين سخنان، قيمت نفت به حدي كاهش يافت كه تا همين حالا، با توجه به تصويب قيمت 37.5 دلاري براي هر بشكه نفت در كميسيون تلفيق، درآمدهاي نفتي دولت در سال آينده دستكم 7 درصد از آنچه در لايحه بودجه پيشبيني شده، كمتر خواهد بود؛ اين در حالي است كه ترديدها در خصوص عدم تحقق درآمدهاي غيرنفتي به مراتب بيش از اينهاست.
رئيس مركز پژوهشهاي مجلس هم ديروز در جمع خبرنگاران پارلماني با تاكيد دوباره بر گزارش اين مركز در خصوص كسري بودجه سال آينده، به احمدينژاد توصيه كرد: "به جاي آنكه اين گزارش را تكذيب كند، بهتر است كار كارشناسي انجام دهد و اگر اشكالي در كار مركز پژوهشهاست آن را اعلام كند."هرچند اين تنها تعريض ديروز توكلي به احمدينژاد نبود.
انتقاد توكلي
هفته گذشته، همزمان با پايان مهلت نمايندگان و كميسيونها براي ارائه پيشنهادات خود درباره لايحه بودجه و آغاز بررسي اين لايحه در كميسيون تلفيق، نمايندگان خبردار شدند كه دولت لايحهاي را تحت عنوان اصلاحيه بودجه 88 به مجلس فرستاده و لاريجاني هم آن را اعلام وصول كرده است.
اين موضوع كه آشكارا خلاف آييننامه بود، روز گذشته تذكر آييننامهاي احمد توكلي را برانگيخت و لاريجاني نيز در جواب وي اعلام كرد كه با اين تذكر موافق است، اما به علت كمبود وقت چارهاي جز پذيرش لايحه دولت نديده است.
دولت احمدينژاد با وجود وعدههاي مكرر قبلي، لايحه بودجه آخرين سال رياست جمهوري احمدينژاد را آنقدر دير به مجلس فرستاد كه اگر نمايندگان چند روزي از برنامه عقب بيفتند، مجبورند در تعطيلات نوروز هم به كار بررسي بودجه ادامه دهند. با اين حال اكنون دولت پس از 20 روز، يك اصلاحيه جديد را هم براي بودجه فرستاده كه ديگر نمايندگان هيچ فرصتي براي بررسي آن ندارند و بايد كميسيون تلفيق آن را در بودجه اعمال كند.
نكته شگفتانگيز اين است كه دولت ادعا ميكند بيشتر بخشهاي اين لايحه، مربوط به اصلاح غلطهاي تايپي و برخي موارد جا افتاده و فراموش شده در مراحل تدوين بودجه است، اما ديروز احمد توكلي فاش كرد كه اين اصلاحيه حاوي "ميلياردها ريال جابهجايي، 63 طرح جديد و حذف چندين طرح" است كه با توجه به زمانبندي فشرده بررسي بودجه در مجلس، نمايندگان فرصت بررسي هيچيك از آنها را پيدا نميكنند.
توكلي ديروز به رئيس مجلس تذكر داد كه لايحه دولت خلاف آييننامه داخلي مجلس است و هيات رئيسه نميبايست آن را ميپذيرفت. وي اين كار لاريجاني را "بدعتگذاري" در كار مجلس دانست و خواستار خارج شدن اين لايحه از دستور شد.
لاريجاني نيز اذعان كرد كه سخنان توكلي "به لحاظ اصولي درست" است، اما پذيرش لايحه دولت را اينگونه توجيه كرد كه: "روال منطقي اين است تا لايحه جامع داده شود و نمايندگان نيز ده روز فرصت داشته باشند تا نظرات خود را ارائه كنند، اما امسال لايحه را دير دادند و من فكر كردم ممكن است اين اصلاحيه مشكلات لايحه را بهتر رفع كند."
رئيس مجلس هشتم در عين حال احتمال كنار گذاشتن اصلاحيه دولت را نيز مطرح كرد و گفت: "اگر نمايندگان بگويند فرصت نداشتيم لايحه اصلاحيه را بررسي كنيم، حق با آنهاست و ما بايد آنرا رعايت كنيم. اگر نظر نمايندگان اين است كه ما نتوانستيم نظراتي را ارائه دهيم، اين را به عنوان اصلاحيه نميپذيريم."
Wednesday, February 18, 2009
بودجه در وضعيت بحران -قيمت نفت از 35 دلار كمتر شد
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment