باز هم تأکيد بر مهار هسته اي ايران
نگاه بوستون گلوب به موضع جديد قدرت هاي بزرگ - پنجشنبه 15 اسفند 1387 [2009.03.05]
جورج جان
آمريکا روز سه شنبه براي توقف برنامه هسته اي ايران به ساير قدرت هاي بزرگ دنيا پيوست و به اين ترتيب بيانيه اي از سوي اين قدرت ها منتشر شد که لحن معتدل آن و نيز تعهد به استفاده از ديپلماسي براي خارج شدن از بن بست موجود در آن قابل توجه بود.
ديپلمات ها در ديدار 35 کشور عضو شوراي حکام آژانس بين المللي انرژي هسته اي گفتند تا به حال صدور اطلاعيه با چنين لحني را از سوي واشنگتن، مسکو، پکن و سه قدرت بزرگ اروپائي در وين به ياد نمي آورند. در اين اطلاعيه از ايران خواسته شده به درخواست هاي سازمان ملل براي محدود ساختن فعاليت هاي هسته اي که به دليل نگراني از تلاش جهت توليد تسليحات هسته اي مطرح شده، گردن بگذارد.
واشنگتن در زمان دولت قبلي براي واداشتن ايران به توقف برنامه غني سازي اورانيوم از لحن تندي استفاده مي کرد، و تهديد قاطع آن کشور در صورت شکست مذاکرات همواره با مخالفت روسيه و چين روبرو مي شد. چنين رويکردي مانع دستيابي به موضع مشترک در ديدارهاي شوراي حکام عليه ايران بود.
به نظر مي رسد بيانيه امروز از تعهد باراک اوباما رئيس جمهور آمريکا به فاصله گرفتن از بي اعتنائي به تهران بر سر برنامه هسته اي آن کشور، و تلاش براي دستيابي به زمينه هاي مشترک جهت گفتگوهاي مستقيم حکايت مي کند. هرچند اين اطلاعيه لحن نرم تري نسبت به آنچه واشنگتن در گذشته مي طلبيد دارد، اما ضمناً صريح تر از آن چيزي است که پکن مايل به طرفداري از آن بود.
اين اطلاعيه نشان از آمادگي پکن براي نزديک تر کردن موضع خود، در واکنش به نگرش ميانۀ رو جديد در واشنگتن براي پرداختن به موضوع تهران دارد.
در بيانيه 6 پاراگرافي از ايران خواسته شده "قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل را به اجرا بگذارد"، و در آن به تصويب تحريم هاي بيشتر آنچنان که در گذشته مورد نظر آمريکا بود، اثري ديده نمي شود.
اين بيانيه به انعکاس نگراني هاي آژانس بين المللي انرژي هسته اي در زمينه سنگ اندازي تهران در برابر تلاش هاي آژانس براي حل و فصل اتهام وجود طرح هاي نظاميگري در گذشته پرداخته شده است. در بيانيه از ايران خواسته شده با تحقيقات آژانس همکاري کند و براي حل و فصل مشکلات موجود، طرف مذاکره را گرفته است. بيانيه ياد شده که به امضاي آلمان، انگلستان و فرانسه نيز رسيده است و توسط اوليوير کارن نماينده فرانسه قرائت شده، آمده است: "ما همچنان به يک راه حل ديپلماتيک فراگير از جمله گفتمان دوجانبه متعهد هستيم." وي از تهران خواست "از اين فرصت براي تماس با آمريکا و درنتيجه به حداکثر رساندن فرصت هاي موجود براي مسير روي به جلوي مذاکرات استفاده کند."
از سوي ديگر، اتحاديه اروپا لحن سفت و سخت تري را براي ابراز «نگراني عميق» از سرپيچي ايران از خواست هاي شوراي امنيت انتخاب کرد.
اين اتحاديه در اطلاعيه اي اعلام کرد: "ما نسبت به ادامه عدم همکاري ايران با تحقيقات آژانس هسته اي دربارۀ فعاليت هاي گذشته عميقاً متأسفيم."
در اطلاعيه آمده است اتحاديه اروپا همچنان يک "سياست فعال دوگانه" شامل ادامه مذاکرات همزمان با تهديد به تحريم ها را دنبال خواهد کرد.
ايران که از سال 2002 تحت بازرسي هاي آژانس بين المللي انرژي هسته اي قرار گرفته است، هرگونه تمايلي براي توليد تسليحات هسته اي را تکذيب مي کند و مي گويد تنها در پي توليد انرژي است.
ايران همچنان به غني سازي اورانيوم ادامه مي دهد که مي تواند هم براي توليد سوخت هسته اي و هم براي سوخت کلاهک هسته اي به کار رود، و در عين حال هدف سه دور از تحريم هاي سازمان ملل نيز قرار گرفته است.
منبع: بوستون گلوب- 3 مارس
Wednesday, March 4, 2009
باز هم تأکيد بر مهار هسته اي ايران -نگاه بوستون گلوب به موضع جديد قدرت هاي بزرگ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment