موسوي هم آمد
"اصولگراي اصلاح طلب" وارد صحنه شد - چهارشنبه 21 اسفند 1387 [2009.03.11]
نادر کرمي
roozonline
"ميرحسين موسوي خامنهيي" در امتداد روندي که از ابتداي زمستان امسال شروع کرده بود، با انتشار بيانيه اي رسما نامزدي خود در انتخابات آتي رياست جمهوري اسلامي را اعلام کرد.
آخرين نخست وزير جمهوري اسلامي، پس از يک سکوت بيست ساله در عرصه سياسي،دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري را براي ورود مجدد به صحنه قدرت در ايران انتخاب کرده است. ميرحسين موسوي که با فوت آيت الله خميني به عنوان پشتيبان عمده خود در برابر رييس جمهور وقت در سال 68 ـ آيت الله خامنه اي ـ و ارتقاي او از سمت رياست جمهوري به رهبري، در همان سال ترجيح داده بود ميدان را به اين رقيب سياسي واگذارد، اينک در شرايطي در آخرين روزهاي سال 87 اعلام کانديداتوري کرده است که تاکنون از همسلکان او در جريان موسوم به خط امام که طي دو دهه اخير عنوان اصلاح طلب را براي خود برگزيده اند دستکم دو چهره شاخص که سابقه رياست دو قوه مجريه و مقننه را نيز دارند، رسما نامزدي خود را در انتخابات سال آينده اعلام کرده اند: مهدي کروبي رييس دو دوره مجلس شوراي اسلامي و محمد خاتمي رييس دولتهاي هفتم و هشتم جمهوري اسلامي ايران.
پايان احيا، آغاز رقابت
ميرحسين موسوي ورود مجدد خود به عرصه سياسي کشور را بسيار حساب شده آغاز کرد، او ابتدا با راه اندازي چند سايت اينترنتي زمينه افطار روزه سکوت بيست ساله خود را شکست. وي سپس در گام بعدي گفتگويي تنظيم شده را اول بهمن ماه سال جاري منتشر ساخت که بيشتر حاوي مطالبي در دفاع از عملکرد گذشته اش بود، نکاتي که به گمان برخي از ناظران مي توانست دستاويزي براي نقد او از سوي مخالفان به حساب آيد. چند گفتگوي ديگر موسوي هم به همين سياق بود که در آنها ديدگاه ها و انتقادات او در مورد شرايط امروز ايران مطرح شد؛ آن هم در حاليکه همزمان ستادهاي انتخاباتي وي در حال تشکيل بود. گام بعدي او سخنراني در چند نشست خصوصي و سپس سخنراني علني در دانشگاه تهران بود. اخذ مجوز روزنامه طي يکهفته اقدام ديگري بود که نشان از عزم موسوي براي شرکت در انتخابات داشت. بعد از آن هم صراحتا اعلام کرد هم "اصلاح طلب است و هم اصولگرا".
با اين حال انتشار بيانيه روز گذشته موسوي پاياني بر دوره "احيا" و آغازي براي عصر "رقابت" است. مردي که همواره در مناصب انتصابي، مديريت کرده است اينک بايد در خردادماه خود را به صندوقهاي راي دهه چهارم جمهوري اسلامي بسپارد.
مهندس موسوي در بيانيه اعلام حضور خود با اشاره به عدم تمايل اش در دوره هاي پيشين تاکيد کرده است که "همان دلايل و عواملي كه در وهلههاي گذشته به عدم حضور در صحنه انتخابات فرا ميخواندند بيشتر مرا متقاعد كردند كه اين زمان زماني ديگر است و حضور را ايجاب ميكند".
مهندس موسوي در اين بيانيه با اشاره به اين موضوع که "مستضعفان مطمئنترين پايگاه براي ارزشهاي برآمده از انقلاب اسلامي هستند" تلاش کرده است بر نقش ميانه خود در ارزشهاي اصلاح طلبي و اصولگرايي تاکيد ورزد.
اخرين نخست وزير جمهوري اسلامي گرچه از موضعي اصلاح گرا تاکيد کرده است که "جا دارد كه ارزش آزادي در اين عصر مورد توجه چندينباره قرار گيرد" اما با ذکر اين نکته که "دستآوردهاي جوانان دانشمند ما در زمينه انرژي هستهاي برگشتناپذير هستند" از هم اکنون موضع خود در مناسبات خارجي را هم آشکار کرده است.
موسوي البته استراتژي تبليغات انتخاباتي خود را نيز در همين بيانيه تشريح کرده است. او که صورتگري توانا است اعلام کرده: " در جريان فعاليتهاي انتخاباتي، ستاد اينجانب حق چاپ و تكثير عكس مرا نخواهد داشت و از علاقمنداني كه ممكن است به صورت خودجوش وارد صحنه تبليغات شوند نيز انتظار دارم كه به اين خواسته خدمتگزار خود توجه كنند". او طبع هنرمند خود را نيز به کار انداخته و آورده است: "از نظر من نوشته ساده يك شهروند علاقمند به سرنوشت كشور در پشت شيشه مغازهاش دلنشينترين و موثرترين الگوي تبليغاتي است".
بنا بر اعلام خبرگزاري ها ميرحسين موسوي هفته آينده سخنراني هاي انتخاباتي خود را از يک حسينيه در جنوب تهران آغاز خواهد کرد؛ حرکتي نمادين که براي نسل اول انقلاب تعبيري آشنا دارد.
واکنش ها
گرچه بيانيه کانديداتوري موسوي ديروز منتشر شد اما بعد از سخنراني در دانشگاه و سپس صدور مجوز روزنامه براي وي ديگر مشخص بود که موسوي قطعا نامزد رياست جمهوري خواهد شد. از اين رو ناظران سياسي بيش از آنکه در انتظار اين اعلام رسمي باشند به دنبال کسب خبرهايي در مورد واکنش سيد محمد خاتمي به اين تصميم بودند، چرا که وي دو هفته پيش از اعلام کانديداتوري اش در 20 بهمن ماه اعلام کرده بود که "از ميان من و يا ميرحسين تنها يکي نامزد رياست جمهوري خواهد شد و ترجيح من نيز کانديداتوري آقاي موسوي است".
از اين رو دوشنبه شب اعضاي برجسته ستاد انتخاباتي خاتمي به دعوت وي جلسه اي تشکيل دادند که تا ساعت 2 بامداد به طول انجاميد. چنانچه برخي منابع خبري از جمله "ميزان نيوز" نيز تاييد کرده اند، در اين جلسه خاتمي گفته است در شرايط جديد قصد دارد به نفع موسوي انصراف دهد که اين مساله با مخالفت جدي ياران او روبرو شده و همزمان فعالان جوان ستادهاي او هم طي يک نظرسنجي فوري اعلام کرده اند که تلاش آنان "قابل انتقال به غير نيست".
البته انتظار همين واکنش از سيد محمد خاتمي بود که موجب شد تا تنها ساعتي پس از اعلام کانديداتوري ميرحسين موسوي، پايگاه خبري ياري نيوز، به نقل از يک منبع آگاه اعلام کند که شايعه کناره گيري سيد محمد خاتمي از انتخابات "کاملا" تکذيب شد.
همچنين همزمان با اين تکذيبيه يکي ديگر از نزديکان خاتمي، يعني محمد علي ابطحي که پيش از اين موسوي را "هندوانه دربسته" توصيف کرده بود در وبلاگ شخصي اش شگفتي خود را از اقدام موسوي اعلام و تلويحا او را به خلف وعده متهم کرد. وي در مطلبي نوشت که: "آقاي موسوي گفته بودند با آقاي خاتمي رقابت نميکنند، اما حضورشان در اين صحنه سياسي را تبريک ميگويم".
ابطحي افزود: "اکنون که بعد از مذاکرات صورت گرفته با ايشان، آقاي خاتمي که يقينا شناخته شدهتر هستند و امکان راي آوري بيشتري دارند و سفر تاريخي به شيراز و ياسوج و بوشهر هم در عمل اين واقعيت را نشان داد، چرا کانديدا شدند مسئلهاي است که لابد ايشان دلايلي دارند که توضيح ميدهند و خواهند گفت در اين چند هفته چه اتفاق جديدي افتاده که با حضور آقاي خاتمي تصميم گرفتهاند کانديدا شوند".
ابطحي البته شايعه انصراف خاتمي را به "بعضي دوستان آقاي موسوي" منتسب کرد و آن را "از اتفاقات غيراخلاقي" دانست.
ابطحي در پايان يادداشت خود ضمن اينکه از کروبي و موسوي خواسته است به نفع خاتمي کناره گيري کنند، تلويحا اعلام نامزدي ميرحسين موسوي را به صحنه گرداني برخي عوامل خارج از صحنه اصلاح طلبي منتسب کرده و نوشته است: " اين توقع تاريخي ملت از رهبران اصلاحطلب است تا معلوم شود که کارگردان اين صحنه سياسي در خارج ازحوزه اصلاحطلبي قرار دارد".
واکنش سريع هواداران محمد خاتمي درحالي است که ديگر کانديداي جبهه اصلاح طلبان يعني مهدي کروبي ترجيح داد لااقل در اولين روز ورود موسوي واکنشي نشان ندهد هرچند عباس عبدي دو روز پيشتر طي يادداشتي در اعتماد ملي از احتمال کناره گيري کروبي در شرايطي که ميرحسين کانديداي واحد اصلاح طلبان باشد خبر داده بود
No comments:
Post a Comment