فشار تازه بر ايران و سوريه
نگاه فيگارو به گزارش تازه آژانس - یکشنبه 4 اسفند 1387 [2009.02.22]
مورن پيکار
roozonline
آژانس بين المللي اتمي از عدم همکاري تهران که برنامه هسته اي اش پيشرفت چنداني نمي کند و همچنين سوريه که قصد ساخت رآکتور را دارد انتقاد کرد.
براساس يک گزارش محرمانه که به نمايندگان ۳۵ کشور عضو شوراي حکام آژانس اتمي ارائه شده، ايران همچنان از همکاري با آژانس اتمي و روشن ساختن فعاليت هاي هسته اي اش طفره مي رود.
از سوي ديگر، در اين گزارش پنج صفحه اي آمده است: "ايران برخلاف تصميمات شوراي امنيت، فعاليت هاي غني سازي خود را متوقف نکرده." با وجود اينکه آژانس اتمي معتقد است در شناخت ماهيت واقعي برنامه ايران "هيچ گونه پيشرفت چشمگيري" نکرده، ولي خاطرنشان مي سازد که از زمان آخرين گزارش خود در نوامبر ۲۰۰۸ هيچ پيشرفتي در تجهيزات نطنز صورت نگرفته.
ايران همچنان به سرهم کردن سانتريفوژهاي IR-1 ادامه مي دهد، ولي هنوز بر تعداد آنها اضافه نشده است. اين کشور همچنين آزمايشاتي را روي سانتريفوژهاي نوع پيشرفته تر IR-2 و IR-3 انجام مي دهد و در حال حاضر مقدار ۸۳۹ کيلوگرم اورانيوم غني شده به ميزان ۳ مميز ۴۹ درصد در اختيار دارد؛ به طوري که فعاليت هاي اتمي اين کشور را تنها در حوزه صرفاً صلح آميز مقدور مي سازد. اين درحالي است که يک مرکز هسته اي براي تزريق سوخت اتمي به رآکتورهايش به اورانيوم غني شده به ميزان ۵ درصد نياز دارد.
آژانس اتمي معتقد است که آستانه ميان استفاده صلح آميز و نظامي از اورانيم غني شده در حدود ۲۰ درصد است. يک سلاح هسته اي نياز به اورانيوم غني شده به ميزان ۹۰ درصد دارد.
کمک کره شمالي
بازرسان هسته اي در گزارش ديگري تأکيد کرده اند که آثاري از ذرات گرافيت و اورانيوم غيرطبيعي در سوريه و در سايت الکيبر يافت شده است. به نظر مي رسد اين آثار قبل از اينکه در ۶ سپتامبر ۲۰۰۷ توسط هواپيماهاي اسراييلي بمباران شوند، نشان از وجود يک رآکتور هسته اي در حال تأسيس ساخت کره شمالي داشته اند.
دمشق همواره داشتن يک برنامه هسته اي مخفي را تکذيب کرده و اظهار مي دارد که اين آثار اورانيوم باقيمانده از ترکش موشک هاي اسراييلي است، ولي اين فرضيه اي است که باورپذيري آن براي آژانس اتمي قدري مشکل به نظر مي رسد.
اين درحالي است که شوراي حکام آژانس اتمي از تاريخ ۲ تا ۶ مارس پرونده هاي هسته اي ايران و سوريه را مورد بررسي قرار خواهد داد. از ديگر مراکز هسته اي ايران، مرکز آب سنگين اراک است که قرار است تا اواخر سال ۲۰۰۹ عملياتي شود و پلوتونيوم توليد کند. اين مرکز نيز نگراني هاي بسياري براي آژانس اتمي فراهم کرده، ولي درحال حاضر مرکز نطنز در فوريت قرار دارد.
منبع: فرانس پرس، ۲۶ فوريه
No comments:
Post a Comment