Sunday, February 15, 2009

آماده شدن آمریکا برای مرحله پس از شکست گفتگوها


شهاب نیوز: برای نخستین بار طی سال‌های اخیر یک مقام رسمی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که کاخ سفید آمادگی دارد در صورت حمایت جدی روسیه از فشار بر پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی؛ پروژه سپر موشکی را به حالت تعلیق درآورد. موضوع سپر موشکی آمریکا در سال‌های اخیر یکی از مهم‌ترین مناقشات امنیتی مسکو و واشینگتن بوده است.
در شرایطی که ویلیام برنز معاون وزیر امور خارجه آمریکا سرگرم دیدار از روسیه است؛ روز شنبه یک مقام وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران غربی گفت که واشینگتن ممکن است در مقابل حمایت جدی روسیه از پروسه مقابله با برنامه‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی؛ طرح سپر موشکی را به تعلیق درآورد. خبرگزاری‌های غربی نام این مقام آمریکایی را اعلام نکرده‌اند؛ اما با توجه به تاکید آن‌ها بر این که منبع این خبر یک «مقام رسمی» در وزارت خارجه آمریکا است و همزمانی انتشار این خبر با مذاکرات ویلیام برنز در مسکو می‌توان خبر فوق را یک پیام دیپلماتیک رسانه‌ای از کاخ‌سفید به کرملین دانست.
زمزمه معامله بزرگ آمریکا و روسیه بر سر پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی در حالی شنیده می‌شود که دولت جرج بوش در سال‌های گذشته حاضر به انجام چنین معامله‌ای نمی‌شد. به باور برخی ناظران، دولت روسیه در دوران جرج بوش به انحای مختلف نشان داده بود که حاضر است در ازای خروج آمریکا از گرجستان یا لغو پروژه استقرار سپر موشکی؛ از حمایت از برنامه‌ هسته‌ای جمهوری اسلامی دست بردارد و با جهان غرب بر سر افزایش فشارها بر تهران همراهی کند. با توجه به این مساله، اظهارات اخیر این مقام آمریکایی را می‌توان به عنوان نشانه‌ای از تغییرات سیاست خارجی آمریکا در دولت باراک اوباما تعبیر کرد. تغییراتی که هدف اصلی آن افزایش سیاست‌های چندجانبه‌گرایی در راستای تشدید فشارها بر کشورهایی چون سوریه و ایران است.
با توجه به این که سیاست‌های جدید آمریکا در قبال مسایلی چون ایران، خاورمیانه و روسیه هنوز به صورت نهایی مشخص نشده، اظهارنظر قطعی درباره معامله بزرگ آمریکا و روسیه بر سر پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی نیز زودهنگام است. با این حال، مسئولان سیاست خارجی جمهوری اسلامی از هم‌اکنون بایستی هوشیار باشند که انجام چنین معامله‌ای می‌تواند معادلات بین‌المللی فعلی بر سر پرونده هسته‌ای را دچار تغییرات جدی کند. مخصوصاً آن که کانون‌های مخالف نظام جمهوری اسلامی از هم‌اکنون در حال برنامه‌ریزی برای دوران پس از مذاکرات واشینگتن و تهران هستند و با این فرضیه که مذاکرات آتی دولت اوباما با جمهوری اسلامی به شکست خواهد انجامید، سیاست‌هایی را برای دوران پس از مذاکرات تدوین کرده‌اند.

No comments:

Post a Comment